Goodwill Group

Goodwill Group

Fix fizetés vagy teljesítménybér?

2023. június 27. - Goodwill Group

Te vajon egyetértesz az alábbi idézettel?

Akár igen, akár nem, ez nem csak egy országban, de egy cégben is igaz.

Mindjárt megmagyarázom, csak először lássuk az idézetet.

"A szegényeket nem lehet szabaddá tenni azáltal, hogy a vállalatoktól veszed el a szabadságot. A vagyont nem lehet megsokszorozni úgy, hogy elosztod.

A Kormány senkinek nem adhat valamit anélkül, hogy azt először ne venné el valaki mástól.

Amikor valaki kap valamit anélkül, hogy azért megdolgozott volna, azért valaki másnak kellett megdolgoznia.

"A legrosszabb dolog, ami egy nemzettel történhet, ha a lakosság egyik fele azt hiszi, nem kell dolgoznia, mert valaki más fog dolgozni helyette; a másik fele meg úgy érzi, hogy nem érdemes dolgoznia, mert nem élvezheti a munkája gyümölcsét, ha azt elveszik tőle."

(Adrian Rogers)

66239_money07.jpg

Nos lássuk, hogyan igaz ez egy vállalkozásra is…. Miért nem működőképes és igazságos rendszer a fix fizetés, de még az órabér sem?

Mi történik, ha egy munkatárs az „Úgy állj a munkához, hogy más is hozzáférjen!” elvet vallva tevékenykedik a cégben? Mi van akkor, ha a csapat egyik fele húz, a másik meg csak bejár a munkahelyre, mert szerinte a fizetés alanyi jogon jár, hiszen bejött a cégbe és itt volt 8 órát.

Pontosan az történik, mint amit az idézetben olvastunk, mert:

  • A cégben csak azt lehet kiosztani fizetésként, amit megtermeltek az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokon, termékértékesítésen keresztül. Ha annál többet akarunk szétosztani, mint amit a megtermelt bevételből fizetésre lehet fordítani, felbukfencezik a cég pénzügyi egyensúlya.

  • A kicsit (nagyon) lassabb, kevésbé termelékeny, vagy épp alacsony morállal rendelkező ember óhatatlanul kevesebb értéket tesz hozzá a céghez. De ha ugyanazt a díjazást kapja, amit egy nála 2x annyit termelő kolléga, akkor lassú, rossz hozzáállású barátunk nagyon elégedett lesz és nem fogja megszakítani magát a továbbiakban sem.

  • A motivált, dolgos ember pedig elveszti a motiváltságát és vagy visszafogja a tempót ő is, vagy elmegy a cégtől, mert utálja azt, ha mások helyett kell dolgozni, de ezt észre sem veszik a vezetők és nem is díjazzák, így nem élvezheti a jól végzett munkája gyümölcsét….

  • Mert ha a vezetők a jól termelő embertől vesznek el (vagy nem adnak neki), viszont a rosszul muzsikáló embert a jóval egyenértékűen díjazzák, akkor ezzel lőnek egy nagy öngólt.


Ezért mondjuk mindig az ügyfeleinknek, hogy a legrosszabb bérezési rendszer a fix fizetés és hogy bármilyen ösztönzési rendszer jobb, mint a semmilyen.

Ennél azért többre vagy kíváncsi? Például egy cégre szabott mérési és ösztönzési rendszer kialakításának szempontjai érdekelnének, gyakorlati példákkal megfűszerezve?

Akkor erre az e-mailre válaszolva jelezz vissza! Felveszem veled a kapcsolatot és egy kötetlen beszélgetés keretében egyeztetünk a témáról!

Barátsággal:

Makó Gábor
Szervezési szakértő/Ügyvezető
Goodwill Group Kft. 
gabor.mako@goodwillgroup.hu
+36/30-436-3689

 

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr518154794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása