Goodwill Group

Goodwill Group

A három legalapvetőbb vezetői hiba

2019. szeptember 12. - Makó Gábor

Hogy mitől jó vezető egy vezető?

Sokféle nézőpontot tudnék ide tenni a jó vezetőről. Ha belegondolok, egy lendülettel egy egész könyvet tudnék írni a vezetői erényekről, feladatokról, tulajdonságokról, stb… De a korlátozott terjedelem miatt én most három gyakran előforduló vezetési hibatípusra hívom fel a figyelmet.

1563.jpg


1. Az abszolút korlátozásokat adó vezetői típus

Mindent központosít. Csak ő dönthet. Csak ő hagy jóvá. Csak az ő engedélyével történhet minden. Majdhogy nem még a levegő vétel is korlátozva, szabályozva van. 

Megfojtja a munkatársakat ez a vezetői modell és teljes mértékben leértékeli őket. Hiszen azt sugallja, képtelenek maguktól épeszű döntéseket hozni és megfelelően működni.


2. A teljes szabadságot adó vezetői típus

Hurrá! Itt a nagy liberalizmus! Nincsenek szabályok! Mindenki akkor jön-megy, amikor akar, azt csinál, amit akar. Nincsenek egyértelműen megfogalmazott elvárások, nincsenek játékszabályok, nincs következetesség a vezető(k) részéről.

A munkatársakra van bízva, hogy mikor, mit, hogyan csinálnak.

Na! Ennek a végeredménye nem a szabadság, hanem az anarchia, a zűrzavar.


3. Sem a korlátokat, sem a döntési szabadságokat nem meghatározó vezetői típus

Az első kettő kombinációja. Egyik nap a leglazább főnök. A következő nap leüvölti a munkatársak fejét olyan bakiért, amit korábban 14x megcsináltak.

Aztán hoz egy kapkodva összedobott szabályt. A fele csapatnak, aki épp ott van, kihirdeti, a másik felének nem. Amit aztán ő maga sem tart be, és mással sem tartat be.

De legközelebb ezért megint szankciót helyez kilátásba, vagy épp a fizetésből von le kisebb nagyobb összeget….

Egy büntetés alatta dolgozni a munkatársaknak! 

viselkedes_2.jpg
Az 1. típusú vezető alatt csak a bábuk maradnak. Azok az emberek, akik szeretnek mintegy bábok lenni a sakktáblán. Nincs felelősség, nem kell gondolkodni…. A jobb képességű, önbecsüléssel rendelkezők elmenekülnek.

És ez a vezető rettentően elfoglalt is lesz egyúttal, mert minden az ő kezén megy át, mindenben ő dönt, nélküle megáll az élet a cégben. Éppen ezért sokszor nála állnak meg a dolgok is…

2. típusú vezető alatt azok maradnak, akik szeretnek a zavarosban halászni. Vagy épp munka közben maszekolni, Facebook-ozni, stb. Akik szerint a kontroll, a teljesítménymérés, a szabályok elveszik a kreativitást. Akik nagyon jól tudnak egy bulis-baráti viszonyt ápolni a vezetővel is, de nem sok mindent sikerül időre elvégezni a csapatnak.

3. típusú vezető alatt nem sokan érzik jól magukat. Ugyanis nem kiszámítható a működése. Olyan, mint a rulett: Nem tudod, épp milyen színű mezőbe esik a golyó.

Az ideális vezető

Egyértelműen meghatározza a játékszabályokat: Mi az, ami kötelező és előírás szerinti. Meghatározza a szabadságfokokat: Kinek, miben, meddig szabad önállóan dönteni. Meghatározza a feladatköröket és rendel hozzá felelőst is.

A céges szabályokat ő maga következetesen betartja, ezzel is példát mutat a többieknek. Nem lépi át beosztott vezetőit, nem intézkedik helyettük, egy kiadott szabályt önkényesen nem hagy figyelmen kívül.

És következetes az ellenőrzésben, a betartatásban is. Olyan gyakorlottan használja a vezetői eszközöket, mint egy autószerelő a villáskulcsot.

Ezt a vezetőt tisztelik is a munkatársaik. És jó eredményeket érnek el.

womans-group-e1468886778450.jpg
Ilyen vezetőnek lenni lehetetlen? Nem az!

Könnyű? Nem, mert akkor mindenki ilyen vezető lenne. Viszont tanulható! A vezetői készség fejleszthető!

Persze kell néhány további alapvető tulajdonság. Hogy pl. szeresse az embereket, mert egy embergyűlölő vezetőként is embergyűlölő marad….

►►►►

Ingyenesen letölthetsz egy vállalkozóknak szóló esettanulmány gyűjteményt, számtalan hasznos tanulsággal fűszerezve: Klikk!

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr9115068498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.12. 18:40:11

Az ideális céges vezető egyfajta szűrő, azaz szűr mind lefelé, mind felfelé.
süti beállítások módosítása