Goodwill Group

Goodwill Group

Moziajánló: Kötelező film minden vezetőnek

2023. május 09. - Goodwill Group

EGY FILM, AMIT MINDEN VEZETŐNEK MEG KELL NÉZNI!

Nagyon szeretem az olyan filmeket, amelyek megtörtént eseményeket dolgoznak fel.

Ha ez magyar emberekhez kapcsolódik, akkor főleg szeretem.

Ha világra szóló eredményeket elérő magyarokról szól, akkor aztán főleg tetszik.

És ma délután egy fantasztikus filmélményem volt. A feleségemmel és az édesanyjával megnéztük „A NEMZET ARANYAI” c. dokumentumfilmet, mely a nemzetközi vízilabdasport minden idők legeredményesebb csapatáról, a magyar válogatottról szól.

a_nemzet_aranyai.jpeg

Mi, akik a korunknál fogva láthattuk azt, hogy ez a csapat sorra nyerte a világversenyeket, - EB-t, VB-t, Világkupát, tudjuk, mit jelentettek nekünk ezek a fiúk… Ez egy olyan csapat volt, ahol már az is kudarcnak számított, ha csak ezüstérmesek lettek mondjuk egy VB-n.

Jó volt újra látni és hallani a gólokat, a gólörömöket. A fantasztikus fordulatokat a mérkőzéseken, amikor például egy olimpiai döntőben az ellenfél 3:0-ra vezet az elején, de a végén mégis a magyar edzők ugranak ruhástól a vízbe a teljes csapattal a szokásos győzelmi mámorban.

A filmben a csapat tagjait és az ellenfelek legnagyobbjai is megszólaltatják. Hogy csak néhány nevet említsek a mieink közül: Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Dr. Molnár Tamás, Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnokok. (Tudtommal nincs is más vízilabdázó a Földön rajtuk kívül, akik három olimpiát is nyertek.) No és természetesen szerepelt a filmben Dr. Kemény Dénes is, aki végig az edzőjük volt.

Az archív felvételeknek és a beszélgetéseknek köszönhetően szinte belülről látjuk és éljük át azokat a történeteket, aminek csak a happy and-jét láttuk a tévében. A háttérben, nem a kamerák előtt zajló részleteit nem. És meg kell, hogy mondjam, nem csak a családom hölgytagjai könnyezték meg a filmet többször….

De a fantasztikus sportélmények felidézése mellett nekem nagyon sokat adott a film más miatt is. És emiatt szól erről a filmről ez a hírlevél!

Gyakorlatilag remek bemutatása annak, hogy mi a különbség egy átlagosnál tehetségesebb játékosok halmaza és egy igazi NAGYBETŰS CSAPAT-ként működő csapat között.

Hogy Te cégtulajdonosként, vezetőként vagy egy cég lojális munkatársaként olvasod ezt az írásomat, nem tudom. De kérlek úgy olvasd, mintha a Te céged, a Te munkahelyed sikere azon múlva, hogy mennyire érte meg ennek az írásnak a lényegét és mennyire tudod utána alkalmazni a vállalkozásotokon belül!

Hát lássuk – a teljesség igénye nélkül. Mert különben egy egész könyvet kellene most írnom:

  • Ennek a csapatnak a tagjai szeme előtt ott lebegett egy hihetetlenül vágyott cél: Olimpiai bajnoknak lenni. És ez igaz volt egyénként és csapatként is. Ennek a célnak az elérésére tették fel szinte az életüket.
  • Ebben a csapatban nem az egyéni sztárkodás, vagy az egyéni dicsőség volt szem előtt tartva, hanem a csapatérdek szolgálata.
  • Mindig volt olyan, hogy amikor egy meghatározó játékosnak nem ment a játék, egy másik társ vette a hátára a csapatot és ontotta a gólokat vagy a kapuban, védekezésben produkált csodákat. Egyesével is fel tudtak nőni a feladathoz.
  • Minden személyes ellentétet, korábbi egymás elleni durva konfliktust félre tudtak tenni, mert itt a NAGYBETŰS CSAPATRÓL volt szó! Olyan látványosan működtek egy csapatként, hogy a filmben szereplő régi ellenfelek szinte mind ez emelték ki: Mindent, de mindent csapatként, együtt csináltak, még a szabadidejükben is, annyira összetartottak. Kajálás, esti séta, még a kocsmázást is! És ezt vitték magukkal a medencébe is!
  • Kemény Dénesnek a filmben volt egy mondata: „Vagy csinálj valamit nagyon jól, vagy inkább ne csináld! Csinálj helyette valami mást.” Nem ebben a filmben, hanem egy korábbi interjúban hallottam tőle, amikor a riporter azt kérdezte tőle, hogy „ugye milyen balszerencsés módon veszítettünk? Mert ha az a labda a kapufáról nem kifele pattan…” A mester így válaszolt: „A vízilabda egy rendkívül igazságos sport. Még a kapufa is azokat segíti, akik előzőleg keményebben edzettek.”
  • Kemény Dénes elképesztő vezetői és motivációs érzékkel rendelkező szakember volt. Tudta, hogy mikor kell keménynek lenni, mikor kell engedni, mikor kell a játékosaira hallgatni, mikor kell olyan személycseréket elvégezni akár a válogatottban, akár egy meccsen belül, ami kockázatosnak tűnhetett, de utólag mindig sikeres húzásnak bizonyult.

De ha vezetői erényeket kell említeni, mindenképp említeném a csapatkapitányok, Varga Zsolt, majd később Benedek Tibor szerepét. Nem csak a játékban voltak zseniálisak, hanem emberként, vezetőként is.

 Nem folytatom, bár lenne még mit kiemelni….

De nézd, itt vannak a fentiek egy-egy vezetői alapelvbe csomagolva. Ezek kellenek ahhoz, hogy „világbajnok” csapatotok legyen!

1. Meg kell fogalmazni olyan céges fő célt, küldetést, valamint ezeknek alárendelt, ezt a fő célt támogató célokat,    amit a csapat tagjai ismernek, elfogadnak és vágynak rá. És ezt újra és újra és újra oda kell tenni  a munkatársak elé, hogy ne kerüljön feledésbe, min és miért dolgozunk.

2. Egy sikerre vágyó csoportban egyéni érdeket soha nem lehet a csapatérdek fölé helyezni. Azok a legkiválóbb tagjai egy csoportnak, akik a csoportért hajlandóak tenni, nem a személyes előremenetelük, vagy kényelmük érdekében cselekednek. Ezeket az embereket pedig becsüljük meg és ismerjük el rendszeresen érdemeiknek megfelelően.

3. Csak megfelelő képzettséggel és gyakorlatias tudással rendelkező munkatársi csapattal tudunk tartós sikereket elérni. Hogy most még nem olyan a csapat? Hát tanuljatok, gyakoroljatok! Ez vezet a profizmushoz minden területen! Ezért kell egy cégben olyan képzési rendszert kialakítani, ami az új embereknek és a meglévőeknek is biztosít folyamatos tudásszint növekedést minden területen. Akár szakmai, akár kommunikációs, reklamációkezelési, informatikai, vezetői stb. területeken.

4. „Nincs rossz csapat, csak rossz vezető.” Olvastam egyszer valahol. Ez nem azt jelenti, hogy a vezető rossz ember. Ez azt jelenti, hogy vezetőként még nem elég jó! Mert egy sztárokból álló gárda is teljesíthet rosszul, és egy nem klasszisokból álló csapattal is lehet kiváló eredményt elérni, ha vezetői szempontból jól vannak kezelve, képezve, motiválva, irányítva az emberek.
Ezt sem csak a sportra értem, hanem bármelyik vállalkozásra. Nem csak tulajdonosi, ügyvezetői szintű vezetőkre, hanem minden vezetői pozíciót betöltő emberre vonatkozik.

5. Tegyetek meg mindent, hogy vállalkozásotok munkatársai csapatként működjenek! Minden ez irányba ható gondolatot, személyt és tettet támogassatok.

6. És tegyetek meg mindent, hogy minden, a csapategységet romboló gondolatot, tettet vagy személyt időben és megfelelően kezeljetek. Mert ezek abban a pillanatban a vállalkozásotok legfőbb értékének a rombolásán dolgoznak!

Hát ennyi volt A NEMZET ARANYAI c. filmmel kapcsolatos élménybeszámolóm.

Ezt a filmet kötelezővé tenném minden sportszerető embernek és minden vezetőnek.

Ha még nem láttátok, nézzétek meg!

Sokat tanulhatunk belőle!

Itt a vége felé újra arra gondolok, hogy mennyire, de mennyire fontos az IGAZI CSAPAT-ként működés kialakítása egy cégben!!! A legfontosabb dolgok egyike....

Talán ezért is dolgoztam ki egy KLASSZ CSAPAT ÉPÍTŐ PROGRAM nevű céges workshop-ot, melyet egy fantasztikus alapítvánnyal együttműködve szolgáltatunk vállalkozások részére. Ha érdekel ezzel kapcsolatban több információ, írj egy üzenetet ide: gabor.mako@goodwillgroup.hu

 Barátsággal:

Makó Gábor
szervezési szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr6718120086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása