Goodwill Group

Goodwill Group

Mitől zaklatottak manapság az emberek?

2017. szeptember 29. - Makó Gábor

Te is megfigyelted már, hogy egy kicsit zaklatott, türelmetlen és bizalmatlan világban élünk? Mintha évről-évre egyre rosszabb lenne a helyzet. Hoztam egy történetet is ezzel kapcsolatban!

cikk_11.jpg

Furcsa esetünk volt a 2009. évi karácsonyra készülődés napjaiban. Feleségemmel az akkori lakásunk környékén, Budapesten, Újlipótvárosban sétáltunk, mikor észrevettünk a troli megállójában egy ottfelejtett női táskát.

A padon volt, tárva nyitva. Méterekről látszott benne az irattárca, pénztárca, még csábító papírpénzek is kilógtak a bérlettartó tokból. Gyorsan körülnéztünk, hátha még láthatjuk a távozó feledékeny gazdáját, merthogy egy ilyen könnyű préda biztosan nem hevert volna ott sokáig.

Az egyik iratról leolvastuk a hölgy nevét, és futólépésben utána eredtünk egy lehetséges tulajdonosnak. Barátságos mosollyal odaléptünk hozzá, köszöntünk, majd a feleségem megkérdezte:

„Elnézést, megmondaná a nevét?”

Nem várt hangsúllyal és ingerültséggel jött a válaszkérdés:


„MI KÖZE HOZZÁ?!?!”

Megmagyaráztuk, hogy nem útonállók vagyunk, se utcai aranyékszer és egyéb igazi kincseket negyed áron kínáló árusok, csak egy elveszett táska gazdáját keressük. Ő volt az. Felismerve, hogy nem a legjobban reagált le egy barátságos, segítő közeledést, némi zavarral köszönetet mondott a hölgy, és hiánytalanul megkapta tőlünk egy komoly karácsonyi ajándék értékével bíró táskáját.


Nem csak a táskáról és a pénzről beszélek, hanem ott volt a lakáskulcsa, az összes irata, stb. Ezeket pótolni nem kevés idő és egy kisebb vagyon.

 

Ami nekem erről az egészről eszembe jutott: Megfigyelted Te is, hogy egy kicsit zaklatott, türelmetlen és bizalmatlan világban élünk?

Sőt! Az azóta eltelt évek változásai miatt egyre zaklatottabb, türelmetlenebb és bizalmatlanabb világban? Napjainkban meg aztán főleg acsarkodó, ingerült, mindenkiben és mindenhol ellenséget látó világban.

Lehet, hogy az embereket már túl sokszor becsapták, megbántották, elárulták. Lehet, hogy túl sok szenny, rágalom, elrettentő hír, fenyegetettség, vagy tudatosan manipulált pánikkeltés árad a tv-ből, rádióból, sajtóból, a balosoktól, a jobbosoktól, amihez még hozzátesz a fodrász, a zöldséges, a szomszéd, az anyós és a rendelőben a velünk együtt várakozó beteg.

A TV és rádióbemondók köszönnek, hogy „Jó napot kívánok!”, aztán elmondják, hogy mi mindentől legyen rossz napod, rossz kedved, félelmed.

Egy ilyen félelem és hamisság áradatban mit javasolt tenni?

3 jó tanácsom hadd osszam meg Veled:

 

1.    Ne olvass túl sok újságot, ne nézz sokat tévét!

Legalább is ne olyan újságokat és műsorokat, amikből csak a negatív hírek, a félelemkeltés vagy az elborzasztás, vagy épp az igénytelenség árad.

Most őszintén: Mennyivel lennénk szegényebbek, kevésbé jól informáltak, ha pl. egy Való Világ vagy valamilyen más rettenetesen igénytelen valóságshow műsor nélkül kellene élnünk? Vagy mennyivel csökkenne a munkánkban az értékteremtő képességünk, ha éppen nem tudnánk, hogy melyik celeb mikor kivel veszett össze, kivel mikor feküdt össze, milyen színű műkörmöket ragasztott, vagy milyen hihetetlen borzalmasan rettenetes tragédia történt az életében? Pl. elkóborolt a kismacskája…

Oly kevés időnk van. Ne pazaroljuk el ilyen hülyeségekre!

 

2.    Csak azt hidd el, amit személyesen megtapasztaltál!

Az előítéletek, a másodkézből kapott, mások értelmezésén keresztül hallott információk sokkal többször hamisak, mint hinnénk! És nem feltétlenül a hír hozója ferdít szándékosan, hiszen ő is csak úgy hallotta egy olyan embertől, akinek mesélte az, akinek az ismerőse egész biztos forrásból tudja, hogy….. NEM! Csak azt fogadd el igaznak, amit Te is megtapasztaltál! Gyakran ennek a szabálynak a mellőzése okozza az emberek közötti konfliktusokat, akár családon, akár egy cégen belül.

Mindig gyűjts adatot a másik oldalról is, és tegyél erőfeszítést az elfogulatlan, külső nézőpont felvételére!

 

3.    Képződj!

A legjobb idő- és pénzbeli befektetés a tudásunk növelése! Mindenképp fektesd időd egy részét tanulásba! Ebben még Leninnek is igaza volt („Tanulni! Tanulni! Tanulni!”)

Minél többet tudunk, annál kevésbé lehet „megvezetni” bennünket. Minél többet tudunk, annál jobb megoldásokat találhatunk bármilyen problémánkra.


Végül is nézzük meg. Nem ott van a legtöbb problémánk, ahol nem rendelkezünk kellő tudással ahhoz, hogy megoldjuk azokat? Amikor az ember képződik, akkor a figyelme pozitív területekre, témákra helyeződik, és ennek következtében pozitív irányú elmozdulások történnek élete különböző területein.

 

►►►►

Ingyenesen letölthetsz egy vállalkozóknak szóló esettanulmány gyűjteményt, számtalan hasznos tanulsággal fűszerezve: Klikk!

Ha szeretnéd a vállalkozásod teljesítményét megnövelni, vagy bármilyen céges kérdés merül fel benned, akkor írj egy emailt a következő címre: gabor.mako@goodwillgroup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr112911249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása