Goodwill Group

Goodwill Group

Mi a baj az önmagukat zseninek beállító munkatársakkal?

2017. július 30. - Makó Gábor

Sok évvel ezelőtt hallottam egy zseniális mondatot egy kedves vállalkozó ismerősömtől: „A méhek nem mindig olyan szorgalmasak, mint hisszük. Csak nem tudnak halkabban zümmögni.”

mehek_1.jpg

Hát én ezt azóta gyakran használom bizonyos helyzetekben.

Félreértés ne essék. Nem méhész volt az illető. Csak egy olyan céges helyzet után beszélgettünk, amikor kiderült egy addig nagyra tartott emberéről, hogy hát valójában nem is annyira zseniális a posztján, csak nagyon jól „zümmögött”. Hihetetlenül jól el tudta magát adni, hogy ő zsenije a szakmának, hogy pótolhatatlan és más nem tudná ezt a dolgot ilyen jól megcsinálni.

Szóval óvakodjunk eleve az önmagukat szakmai zseninek beállító emberektől! Főleg, ha az nem párosul komoly emberi értékekkel is. Íme néhány tulajdonságuk:

  • Nem teljesen megbízhatóak, szélsőséges viselkedési formáik vannak.
  • Sztárallűröket vesznek fel és nehezen kezelhetővé válnak.
  • Leértékelnek maguk körül másokat. Sőt! A jobbakat jól el is marják, ki is fúrják akár a cégből is, mert konkurenciát látnak benne.
  • Nem fogadják jól a jobbító szándékú észrevételeket, mert olyan nincs, hogy mások okosabbak lehetnek, mint ők.
  • Épp ezért nehezen is változnak.
  • A semmittevést is lázas tevékenységnek tudják beállítani.

Megtörtént esetek közül kettőt említek, de van egy rakás ilyen:

1. Egy az Alföldön működő partnerünknél esett meg a dolog: Egy speciális PVC terméket gyártó bonyolult gép kezelőjétől mindenki rettegett, mert folyamatosan belekötött mindenkibe, mert körülötte mindenki hülye a cégben.

Viszont nem nagyon tudtak / mertek hozzányúlni az emberhez a vezetők sem, mert mi lesz, ha elmegy? Ezt a gépet senki nem tudja így kezelni a világon. És a fickó kijelentette, hogy ennek a gépnek mi a maximális gyártási kapacitása, és milyen hibaszázalékkal dolgozik.

Csak úgy hozta a sors, hogy már elviselhetetlenné vált, egyéb disznóságok is kiderültek róla. Így ki kellett tenni a cégből.

Helyére állítottak egy ilyen gépen még sosem dolgozó fiatalembert és nagyon izgultak, hogy most mi lesz. Nem kellett sokáig stresszelni. Az munkatárs kb. 15 százalékkal nagyobb termelési átlagot hozott a gépen, mint a rettegett előd, és emberileg is klassz fickó volt.

2. Az egyik VIP partnerünknél személy és teherautók műszaki vizsgáztatásával is foglalkoznak. A műszaki vizsgáztatásért felelős vezető szakember kijelentette, hogy egy műszakban lehetetlenség 8-9 autó levizsgáztatásánál többet vállalni, mert NEM LEHET MEGCSINÁLNI!!!

Itt is úgy alakult egy idő után, hogy – más okok miatt – a vezetőnek mennie kellett. Valahogy ő sem volt egy könnyű eset a folyamatos „mit miért nem lehet úgy megcsinálni” kommunikációjával.

Aki ismeri a szakmát, tudja: Nagy baj ilyenkor, mert nagyon nehéz ilyen műszaki vizsgáztatásra képzett embert a piacon találni.

A cég felvett egy friss nyugdíjas úriembert, hogy valahogy kezeljék a problémát. Ez az ember biztos nem tudta, hogy nem lehet több vizsgát megcsinálni egy műszak alatt, mert rendre 11-12 autó került ki a keze alól szép szabályosan levizsgáztatva… 

Tanulságok:

  • Ne csak a sztárok véleményére hallgass, hanem nézz is!
  • Nincs pótolhatatlan ember!
  • Szakmai hozzáértése miatt ne hagyd, hogy valaki rombolja a morált a cégben!
  • Tedd mérhetővé a munkát!

 

►►►►

Ingyenesen letölthetsz egy vállalkozóknak szóló esettanulmány gyűjteményt, számtalan hasznos tanulsággal fűszerezve: Klikk!

Ha szeretnéd a vállalkozásod teljesítményét megnövelni, vagy bármilyen céges kérdés merül fel benned, akkor írj egy emailt a következő címre: gabor.mako@goodwillgroup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr2812676101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2017.07.31. 11:15:35

A ilyen "nelkulezhetetlen" embereket azonnal ki kell rugni.

Peetee 2017.07.31. 12:54:06

Elég sokan vannak, akik mindenáron valamilyen bennfentes információt akarnak kisajátítani, azért, hogy nélkülözhetetlenek legyenek.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.07.31. 15:10:23

én sokkal inkább problémának látom azt amikor a dolgozók egy elég nagy része lóg, szakmailag nulla, és van pár ember aki meg kidolgozza a belét... aztán persze ha valami nem jó akkor ők a hibásak, hiszen ők csinálták XD
épp hogy a lógósok a nagydumások, akik mindent be tudnak bizonyítani...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2017.08.01. 14:45:56

Mindenütt dicsérni kell magad, előbb-utóbb elfelejtik, hogy kitől hallották és azt hiszik, hogy igaz:)
süti beállítások módosítása