Goodwill Group

Goodwill Group

Miért nem szeretik az emberek a kontrollt?

2020. július 02. - Goodwill Group

Megfigyeltem, hogy az emberek bizonyos szavakat nagyon nem szeretnek. Valószínűleg azért, mert sok negatív élmény kötődik hozzájuk az emlékezetükben. És ha csak egy ártatlan szóról is van szó, azzal szemben is lehet ellenszenv.

Ilyen például a KONTROLL szó.

Az emberek egy részének ettől ökölbe szorul a talpa.

Pedig semmi drámait nem jelent még az egyik legismertebb jelentése sem. Ami nem más, mint az ellenőrzés.

Ennyi. KONTROLL = ellenőrzés.

ellenorzes.jpg

Na, az emberek nem szeretik, ha ellenőrzik őket. Mert akkor valaki biztosan hibát keres a munkájukban.

Te sem szereted a kontrollt?

Vagy másképp kérdezem: Te is egyenlőségjelet teszel az ellenőrzés és a kontroll közé?

Az emberek gyakran ezt teszik!

Azért nem szeretik a kontrollt, mert az a fejükben egyenlő az ellenőrzéssel.

Az ellenőrzés pedig arra megy ki, hogy hibát keressenek a működésükben. Egyébként még ezzel sincs baj, mert ez is nagyon értékes dolog tud lenni, ha megfelelően tárják fel és korrigálják a nem jó terméket vagy folyamatot…..

Mert aki keres, az általában talál is. Annak meg senki nem örül, ha hibákat, hiányosságokat, selejteket keresnek az ő munkájában!

Tovább megyek. Sokan még kontrollt sem szeretnek gyakorolni másokon. Mert olyan ciki, ha egy kedves kolléga munkáját kell megkritizálni. Hiszen ők nem akarnak bajt a munkatársuknak.

Hihetetlen, de ez odáig is tudott fajulni egy termékeket gyártó ismerős vállalkozásnál, hogy a minőségellenőr tudtával és segítségével dugták el a legyártott selejt termékeket valami eldugott zugban a gyár területén… Szerinted….? Ez azért már sok, nem?

Viszont szeretném felhívni a figyelmet a kontroll szó egy másik jelentésére, és megmutatni, hogy ez milyen klassz és szép dolog is lehet, ha megfelelően alkalmazzuk!

KONTROLL = irányítás, felügyelet. Valamit az elejétől a végéig megfelelően végig irányítás és kezelés alatt tartani, hogy a végén egy kívánt célt elérjünk. Hogy ott valami elvárt eredmény következzen be.

Egyszerű példák:

  1. Ha az autót vezetés közben jól kontrolláljuk, vagyis megfelelő odafigyeléssel tartjuk irányításunk alatt, akkor biztonságosan célba érünk vele és nem az árokban kötünk ki.
  2. Ha a gyereket jól kontrolláljuk, vagyis megfelelően irányítva, terelgetve, nem megtörve és erőt alkalmazva, de nem is flegmán teljesen magára hagyva neveljük, akkor elérhetjük, hogy egy egészséges, jó gondolkodású és értékrendű felnőtt váljon belőle.
  3. Ha egy munkatársat a felvételtől kezdve jól kontrollálunk, vagyis megfelelően tanítjuk be, lépésről lépésre terheljük, figyelemmel kísérjük a fejlődését és csak azt várjuk el tőle, amire már felkészítettük, akkor stabil és magabiztos munkatársunkká válhat.

Ez is a kontrollról szól. Vagyis valamit (egy képzési - betanítási folyamatot) és valakit (egy munkatársat) megfelelően irányítottunk, felügyeltünk.

Ezért én legszívesebben ezt mondom: KONTROLL = törődés és odafigyelés.

Mert ha kellő odafigyeléssel törődünk, gondoskodunk az autóról, egy munkagép használatáról, egy gyerekről vagy egy munkatársról, akkor ott jó eredményeket fogunk kapni!

Ezért számomra a  KONTROLL azt is jelenti, hogy az a valami vagy valaki fontos nekem, mert gondját akarom viselni, felelősséget vállalok érte.

Ha a munkatársakkal meg tudjuk értetni ezt a nézőpontot, akkor lehet, hogy sokkal elfogadóbbak lesznek a jó kontrollal kapcsolatban.

Egy vezetőnek pedig ez az egyik legfontosabb eszköze ahhoz, hogy a rábízott emberekkel sikereket érhessen el! Mert a jó kontrollal lehet könnyebben elvégeztetni a feladatokat.

Rossz hír: Aki már próbálta, az tudja, hogy nem is olyan könnyű a munkatársakkal elvégeztetni a feladatokat.

Jó hír: Ez is, mint szinte minden más, tanulható dolog!

Mi a bizonyítéka annak, hogy a vezetők, vállalkozók tisztában vannak ennek a fontosságával? Például az, hogy rendszeresen igénybe veszik a "Vezetői kontroll fejlesztése" nevű, képzéssel egybekötött gyakorlatias szolgáltatásunkat.....

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr7415979294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása