Goodwill Group

Goodwill Group

Tényleg mindig az alkalmazottakkal van a probléma?

2017. november 14. - Makó Gábor

A cégvezető felvesz embereket és fizeti őket azzal az elképzeléssel, hogy segítik majd megoldani az ő problémáit. Ehelyett az lesz belőle, hogy a cégvezető felvesz embereket és fizeti őket azért, hogy ő oldja meg az emberei problémáit...

bigstock-portrait-of-man-smoking-cigar-12156542.jpg

Mit mondanak a cégvezetők? 


Csak néhány gyakran hallott mondat:

„Nincs rá időm…” „Nincs rá energiám…”, „Nincs hozzá már türelmem…”, „A falnak beszélek…”, „Inkább megcsinálom, mint hogy még egyszer elmondjam….”  „Mintha …. lennék körülvéve!” Stb. (Esetleg hallottál már Te is ezekhez hasonlót? Vagy gondoltál / mondtál?)

Miért probléma ez?


A vezetők kénytelenek olyan feladatokkal foglalkozni, amelyek elvégzését nem feltétlenül nekik kellene megtenniük. Olyan problémákra keresnek megoldásokat, amelyeket nem nekik kellene megoldaniuk. De mivel nem sikerül mással elvégeztetni feladatokat, kénytelenek ők bevállalni.

Ennek következtében láttunk már 1,7 milliárdos rt. elnökét anyagbeszerzéssel foglalkozni, 2 millárdos autókereskedő cég tulajdonosát autószállító trélert vezetni, 7 üzletből álló kereskedelmi hálózat vezetőjét rendszeresen irodaszert vásárolni.

Nem az a gond, hogy ezek a munkák úgymond „rangon aluliak”, vagy „ciki” ilyet csinálni. Sokkal nagyobb gond az, hogy ezek miatt a tevékenységek miatt nem foglalkozik eleget a cégvezető azokkal a feladataival, amivel valóban a legtöbb értéket teremthetné a cége számára. És ez a nagy gond - éves szinten több tíz vagy százmillió forintos nagy gond. cikk_11.jpg

Mi az oka ennek? 


Mondhatjuk, hogy alulképzettség, hogy nincsenek jó emberek a munkaerőpiacon, alulmotiváltság, érdektelenség, nem lehet megfizetni az igazán jó embereket, munkaerő-elvándorlás, az oktatási rendszer gyengesége, ráadásul a „nemzetközi helyzet fokozódik”…

Ne itt keressük az igazi okokat. Mert akkor minden cég így állna, minden cégvezető így járna. És mondhatom, hogy 18 éves cégvezetőkkel történő együttműködésem során találkoztam olyanokkal is, akiknél ezek a problémák nincsenek jelen. Pedig ők is a FÖLD nevű bolygón működtek.
 

Mi a különbség oka? 


Az igazi ok: A vezetők nem tudják elvégeztetni a dolgokat.

A kulcsszó az ELVÉGEZTETNI.

Vagyis nem elég jó szakembernek lenni azon a szakterületen, ahol a cég tevékenykedik, hanem jó szakemberré kell válni azon a területen is, amit cégvezetésnek, cégirányításnak nevezhetünk.

De ez egy külön szakma! És ahogy egy-egy szakmának mesterei lehetünk, mert megtanultuk annak a szakmának a fogásait, úgy lehetünk a mesterei a cégvezetésnek, mert megtanulhatjuk ennek a fogásait is. Tehát ezek tanulható dolgok!

A jó vezetők nem úgy születnek. Azzá válnak! 

Egyszerű, józan észen alapuló, gyakorlatias, alkalmazható, cégre szabható módszerek vannak a delegálás, kontroll, feladatelvégeztetés, ellenőrzés, munkatársképzés, motiválás területén. 

De addig nem fog nekiállni egy vezető ezt a tudást megszerezni, ameddig azt gondolja, hogy ő már mindent jól tud, csak a munkatársak „szellemi alultápláltak” körülötte.

Tőle csak azt tudom kérdezni:

Vajon ki vette fel az embereit? Ki fektette le a szabályokat, készítette el a munkatárs képzési anyagokat, ki képezte, gyakoroltatta, mérte a dolgozók teljesítményét, ki korrigálta a nem jó működést, ki motiválta, jutalmazta, büntette stb. azt az embert, aki nem megfelelően működik? Ő?

És valóban mind megtette ezt? Őszintén: Mindent megtett ezek közül?

És ha igen, de mégsem úgy muzsikálnak az emberei, ahogy elvárná tőlük, akkor meg miért nem távolította még el őket?

A kapott válaszokból mindig az derül ki, hogy ezeknek a fenti elvárásoknak a töredékét sem végzik el a vezetők általában.

Ekkor pedig jönnek a következő gondolatok a vezetőktől: Nincs arra elég idő és pénz, hogy mindenféle kétes értékű, de sokba kerülő képzésekre járjanak, vagy az embereiknek biztosítsák mindezt.

Nekik csak erre az okosságra tudok hivatkozni:

Ha valaki úgy gondolja, tanulni drága, próbálja ki, mennyibe kerül tudatlannak lenni. - Dr. Dolf de Roos

 

►►►►

Ingyenesen letölthetsz egy vállalkozóknak szóló esettanulmány gyűjteményt, számtalan hasznos tanulsággal fűszerezve: Klikk!

Ha szeretnéd a vállalkozásod teljesítményét megnövelni, vagy bármilyen céges kérdés merül fel benned, akkor írj egy emailt a következő címre: gabor.mako@goodwillgroup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr4412911247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása