Goodwill Group

Goodwill Group

Akarsz kommunizmust a cégetekben?

2020. június 16. - Goodwill Group

 

Ez egy régi téma, mely újra és újra előtérbe kerül. A teljesítmény bérezésről van szó.

Azért írok róla , mert a napokban több ügyfélnél felmerült a kérdés, hogy kell vagy nem valamilyen ösztönzési rendszer a cégükben. És mivel nem feltétlenül egyszerű kitalálni majd működtetni egy igazságos és jól működő motivációs rendszert, sokan maradnak a fix fizetésnél, vagy az órabérnél.

penz_es_ido_kapcsolata.jpg

És ahogy éledeznek újra a vállalkozások (bár vannak, akik az elmúlt hónapokban is dübörögtek előre) újra figyelem kerül erre a kérdésre.

 Hát lássuk!

Van valami romantikusan szép és naiv elképzelés ebben a kommunizmus nevű társadalmi formációban.

Marx valami ilyesmit írt. Nem teszek idézőjelet, mert nem szó szerint van, ezért garanciát nem merek vállalni a forráshűségre:

Dolgozni, hozzájárulni a köz javainak megteremtéséhez mindenkinek a képességei szerint kell. Részesedni mindenkinek a szükségletei szerint.

Lefordítom érthető példára: Ha valaki annyira tehetséges és szorgalmas, hogy három ember helyett is tud dolgozni, erkölcsi kötelessége ezt meg is tenni a közösségért, egyfajta belső késztetéstől hajtva.

De ha neki történetesen nincs gyereke, de a leglógósabb, legkevésbé jól termelő embernek van négy gyereke, akkor a nagycsaládosnak sokkal többet kell adni, mert neki nagyobb a szükséglete, hiszen négy éhes szájat kell etetnie……

Ugye milyen igazságos?

Talán ezért is látjuk azt, hogy nem túl hosszútávú a túlélési potenciáljuk ezeknek a rendszerek. Ne tévesszen meg bennünket néhány keleti ország: A kínai és észak-koreai kommunizmus az már nem igazi kommunizmus…..

Én most hozzáteszem a saját tapasztalatomat a vállalkozásokra vonatkoztatva.

Egyenlősdi – Miért nem működik a kommunizmus a cégekben sem?

Vizsgáljuk meg, mi is egy  cégben a „kommunizmus”? Napjainkban a fix fizetés!!!

Nézzük ebből a nézőpontból:

  1. Ha a jól termelő embernek ugyanannyi fizetést adunk, mint a rosszul termelőnek, akkor a jól dolgozó előbb utóbb már nem akar annyira jól dolgozni, vagy elmegy máshová, ahol jobban megbecsülik.
  2. Aki nem megfelelő teljesítményt nyújt, annak esze ágában sincs jobban dolgozni, ha úgyis megkapja azt a fizetést, mint az, aki belead apait-anyait.
  3. Ha csak ugyanannyi pénzt osztunk szét fizetésként egy ösztönzési rendszerrel, mint amit fix fizetésként adtunk, de egy előre kihirdetett mérési és / vagy szempontrendszer alapján, már ettől megszűnik az egyenlősdi és igazságosabbá válik a fizetési rendszerünk. És jó eséllyel növekedni fog a termelékenység a cégben.

Továbbá:

  1. Bármilyen ösztönzési rendszer jobb, mint a semmilyen ösztönzési rendszer.
  2. Ha csak óradíjas fizetést alkalmazunk, akkor az emberek jelentős része arra törekszik, hogy minél több időbe kerüljön azt a munkát elvégezni. Még ha túlórázni is kell emiatt.
  3. Az igazságtalan és nem motiváló fizetési rendszer vonzza és megtartja a lógósokat, felzaklatja és eltávolítja a jól dolgozókat.
  4. A jól működő fizetési – ösztönzési rendszer felpörgeti és motiválja a jól termelő embereket és taszítja a lógósokat.
  5. Egy jó motivációs rendszerrel működő cégben több értéket állít elő a csapat, így több jut nekik is és a tulajdonosnak is!
  6. A jó szó, a dicséret, a jól végzett munka elismerése már önmagában motiválóan hat a munkatársak többségére és még csak pénzbe sem kerül, csak odafigyelésre és megfelelő kommunikációra van szükség.

 Javaslom, hogy ennek alapján tegyél figyelmet a cégetekben a teljesítmények mérésére és a munkatársak elismerésére.

Így nem lesz kommunizmus a cégetekben! És hosszabb életű lehet a vállalkozásod, mint amennyi évet megélt a legtöbb kommunista berendezkedésű társadalom….

Barátsággal:

Makó Gábor

szervezési szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr6515813644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása