Goodwill Group

Goodwill Group

Mi az igazság? Jó, ha tudod!

2020. október 29. - Goodwill Group

Többször belebotlottam mostanában olyan történetbe, hogy valaki fenntartás nélkül elhitt valamit, amit valaki állított, vagy amit ő egy rosszul hallott / értelmezett mondat kapcsán gondolt és komoly problémák adódtak belőle. (Bevallom: Ezek a tapasztalatok és az alábbi kép együtt ihlettek meg ennek a cikknek a megírására... :) )

 Az év egyik legfontosabb jó tanácsát hadd osszam meg veled:

Csak azt hidd el, amit Te magad megtapasztalsz!

Ne csak véleményekre, mendemondákra hallgass! Nézz utána a dolgoknak, mielőtt véleményt alkotsz, vagy nagyon kikelsz magadból!

 Hogy miért fontos ez?

 Mert ahány ember - annyi nézőpont - annyiféle igazság!

a_szoba_anya_szemevel.jpg

Ebben a világban rengeteg probléma, konfliktus, viszály, sőt tragédia is történik nap mint nap azért, mert az emberek elhittek másoknak olyat, amit személyesen ők nem tapasztaltak meg. Csak elhittek...

Még a népirtásokhoz, vagy háborúk kirobbantásához is mindig kellett a fekete propaganda! Egy másik személy, nép, népcsoport, párt vagy vallás híveinek a besározása, hamis adatok terjesztése egy alapvető eszköz a rossz szándékú emberek kezében!

Nézd meg a sajtót!

Ennek a szép szakmának, mint újságírás, sajnos egyre kevesebb az igazán etikus képviselője.

Etikus újságíró alatt olyan valakit értek, aki csak az igazat írja meg. Nem tesz hozzá, nem vesz el belőle, nem másít meg.

Na, ebből sajnos elég keveset láthatsz napjainkban, hazánkban főleg. Elképesztő hazugságok röpködnek a tévékben, rádiókban, a nyomtatott és az online sajtóban. FŐOLDALON, NAGY BETŰKKEL!

Jó esetben lehet perre menni az igazáért a sértett félnek. És ha tudja bizonyítani az igazát, akkor több körös, hosszú ideig húzódó perek során kaphat némi anyagi vagy erkölcsi jóvátételt. Pl. a vétkes sajtónak vagy újságírónak helyreigazítást kell tenni. Ezért apró betűkkel a hátsó oldalon megírja az újság, hogy „valótlant állítottunk, amikor……” De ez hol van az okozott kárhoz képest????

Hagyjuk a médiát és a politikát. Merthogy a politika ugyanezen a módon működik. Az igazmondás nem feltétel és nem erény ott, ahol a politikai, személyes gazdasági érdekeket akarják kihasználni a közösség érdekeivel szemben. Egyúttal elnézést kérek azon kevesektől, akik ebben a közegben is megpróbálnak tisztességesek maradni.

Menjünk közelebb a hétköznapokhoz!

Nézz meg egy vállalkozást, vagy egy baráti közösséget, rokoni kapcsolatokat!

Nem fogsz olyant találni, ahol ne okozott volna problémákat és konfliktusokat az, hogy valaki nem igaz adatok alapján vont le következtetéseket és hozott döntéseket.

Még az is mellékes, hogy szándékos hazugság, félrevezetés volt a célja az információt továbbító személynek, vagy egyszerűen csak felületesség, pontos adatok nélküli véleményekre hallgatás okozta a bajt.

Elhittek valamit, ami nem volt igaz!

Te ne ess ilyen hibákba!

De a Te igazságodat csak Te tudod megtalálni! Ez persze nem mindig könnyű.

Ezért adok néhány jó tanácsot. Amiből azt fogadsz el, amit akarsz.

Szóval csak azt, ami neked is igaznak tűnik!

(Látod, még ebben is azt ajánlom neked, hogy a saját józan eszed és a saját megfigyelésed alapján hozz döntéseket!

  1. Ha egy munkatársad rettenetesen kikelve magából, vagy csak halkan súgva vádaskodik valakivel szemben, végezz szembesítést, hogy akkor most ki és mit is mondott pontosan, vagy mi történt. Ilyenkor az egyik fél gyakran visszakozik, hogy hát ő nem is úgy gondolta…. Vagy kiderül, hogy egy totális félreértés vagy félrehallás van a dologban. Ezzel már lehet is kezelni a dolgot.
  2. Ha meg akarsz bizonyosodni valamilyen terület működéséről, mindig konkrét adatokat gyűjts be. Db, Ft, kg, óra, perc, %, stb. Tegyétek mérhetővé a dolgot, amennyire csak a lehet. Egy ügyfelem mondta épp egy pár nappal ezelőtti telefonos beszélgetés során, hogy „a számok nem hazudnak”.

     3. Mielőtt valakit letorkollnál valami hiba miatt, mindig kérdezd meg és hallgasd meg az ő véleményét is. Lehet,           hogy tud olyan info-t adni, ami alapján pontosabban láthatod a helyzetet.

         Röviden megfogalmazva a lényeg: Nézz alaposan körül mindig, ne csak véleményeket hallgass meg!

    5. Az utolsó jó tanács annyira fontos, hogy kezdhettem volna ezzel is:
        Te soha, semmilyen körülmények között ne mondj valótlan dolgokat! Nincs az a vélt vagy valós érdek, előny,           amiért érdemes az egyik legnagyobb értékünket elveszíteni: A szavahihetőségünket!

 Az utolsó pont betartásával nem csak az önbecsülésünket tudjuk megtartani. Mert az ember mindegy, mit mond, legbelül tudja, hogy milyen nyugodtan nézhet a tükörbe.

 Hanem egyúttal olyan erkölcsi alapot, hitelességet is teremthetünk, amire építve példát tudunk mutatni másoknak és joggal várhatunk el hasonló viselkedést magánéleti és céges kapcsolatrendszerünkben.

 Ezzel pedig hozzájárulhatunk a közvetlen környezetünk épeszűbb és biztonságosabb hellyé tételéhez.

Már csak ezért is érdemes ezen az úton járni….

 Barátsággal:

Makó Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr3316262998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása