Goodwill Group

Goodwill Group

Hogyan kapj rendszeresen igeneket?

2023. október 03. - Makó Gábor

 Az emberek között sokszor feszülnek kisebb nagyobb nézetkülönbségek. És még különösebb konfliktusnak sem kell lennie ahhoz, hogy ne jöjjön létre sikeres együttműködés a két fél között. Egyszerűen nem találtak annyi közös egyetértést, ami elindított volna vagy még magasabb szintre hozott volna egy emberi, munkatársi vagy üzleti kapcsolatot.

 


Nekem van egy nagy szeretettel alkalmazott technikám erre. Sokszor használjuk akkor is, ha a munkánk során, mint „békebírók”, egy cégen belül két konfliktusban levő személyt kell közös nevezőre hozni.

Vagy épp az értékesítési tárgyalások során is alkalmazom. Nincs ebben semmi manipuláció. Egyszerűen csak a partnert egy józan együtt-gondolkodásra hívom.

A tárgyalási, vagy kommunikációs technika alapelve:

„A sok kis igen hozza meg a NAGY IGEN-t.”

 

1. Miről szól ez?

Ne akarjunk első szóra teljes egyetértést elérni, mert nem feltétlenül sikerül.

De ha olyan kérdéseket vagy kijelentéseket teszel, amivel a másik fél is egyet tud érteni, akkor minden egyes egyetértő, kis „igen”-el közelebb jutsz ahhoz, hogy a végső javaslatra is igent mondjon az illető.

 

2. Mi ennek a logikája?

Ha a beszélgetőtársad menet közben a saját józan esze alapján is mindennel egyetért, akkor a legvégén már nem sok kérdés maradhat, amiben más a véleménye. Hiszen akkor a korábbi saját véleményének kellene ellent mondania… Az meg ugye nem logikus.

A legőszintébb módon, a saját üzleti titkaimat is kifecsegem neked, hogy lásd, hogyan működik a dolog. Bemutatom egy gondolatsoron keresztül.

Kíváncsi vagyok a véleményedre! Ha az alábbi kijelentésekkel döntő részben egyet tudsz érteni, akkor az eddig leírtak tényleg működnek. 

No kezdjük:

„Ha a cégetek ma itt van, működik, esetleg még eredményes és fejlődik is, annak egy oka van: Nagyon sok mindent jól csináltok. Sőt! Több mindent csináltok jól, mint rosszul. Mert ha nem így lenne, akkor a cégetek is csak egy lenne az évente megszűnő több tízezer cég közül. Egyetértünk?”

Jó! Ugye, hogy ezzel nem lehet vitatkozni? És ezt nem azért mondom, hogy bevágódjak nálad. Azért mondom ezt, mert így is gondolom.


Második kijelentés:

„A fenti első ponttal nem mondtam azt, hogy 100%-ban elégedettek vagytok a saját cégetekkel! Mert biztos vannak olyan dolgok, amelyek nehézséget, bosszúságot, túlterheltséget okoznak. Egyetértünk?”

Nagyszerű!


Aztán:

„Lehet, hogy az a bizonyos nehézség még azért áll fenn, mert még nem tudjátok rá a konkrét megoldást? Mert ha tudnátok, akkor már megoldottátok volna, nem?”

Rendben.


Következő:

„Egy cégtulajdonos alapvető érdeke, hogy folyamatosan olyan ötleteket és módszereket keressen, amivel magát és a csapatát hatékonyabbá tudja tenni. Az egyik legfontosabb feladatának ennek kellene lenni. Egyet tudunk ebben érteni?”

Nézzük a folytatást:


„A cégek általában nagyon sok pénzt költenek technológiai fejlesztésekre, eszközökre, gépekre, marketingre, hirdetésre, bérekre, stb. De ehhez képest tört részét fordítják arra, hogy az igazi nehézségeket kezelő tudást megszerezzék. Például egy tréningen. Így van?”

Ha eddig közös a nevező, már csak a következőben kell egyetérteni. Hiszen a munkában nem megszakadni kell, hanem hatékonyan elvégezni. Ezért:


Ha egy tréning azt ígéri – több száz referenciával alátámasztva – hogy gyakorlatias, használható megoldásokat ad ahhoz, hogy akár másnaptól hogyan hozd ki magadból és embereidből a legtöbbet, és erre tényleges pénzvisszatérítési garanciát vállal, akkor ezt a rizikómentes befektetést érdemes megtenni, nem? 

Ha ebben a sok kis igenben egyetértettünk, akkor már csak egy lépés választ el a NAGY IGEN-től. Akkor meg már ne álljunk meg, igaz?

És kb. ennyi…

Nézd! Lehet, hogy ez a kis demonstráció túl direktnek, vagy elnagyoltnak tűnik. Persze nem biztos, hogy nagyon könnyen jönnek azok a kérdések és / vagy kijelentések, amivel Te a beszélgetőtársadat végig tudod vinni hasonló módon.

De ebből a nézőpontból tudatosan irányítva a beszélgetéseket, sokkal eredményesebb lehetsz minden helyzetben.

Én legalább is ezt tapasztalom.

Próbáld ki! Kíváncsi vagyok a véleményedre és a Te tapasztalatodra!

 

És ha már IGEN-ek és emberek kezelése: készülünk egy tréninggel, ami minden ízében az emberről szól. Ha már eddig eljutottál, akkor egyetértünk abban, hogy érdemes lenne rákattintanod erre a linkre ITT (Emberi Tényező II. Linkje), nem igaz?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr7815305920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása