Goodwill Group

Goodwill Group

Két tuti tipp a világbéke megteremtéséhez!

2017. október 23. - Makó Gábor

Olyan dologról szól a mostani írásom, ami tényleg megváltoztathatná a világ sorsát! De hogy a saját életünkben, családunkban, vállalkozásunkban csodákra lenne képes, az 1000 %-ig biztos!

emotionheader.jpg

Hogy mi a jó és a rossz, arról nem tegnap kezdtek el vitatkozni az emberek, hanem sok ezer éve. Szerintem nagyjából az ősközösségi társadalomban is felmerült már ez a kérdés, két mamutvadászat közben a tűz mellett erről értekeztek az emberek.

Azóta pedig filozófusok, tanárok, oktatók, vallásalapítók, papok, hívők és ateisták, jogászok, történészek, politikusok és az utca embere is sokat beszél erről, de egyértelmű állásfoglalást nem sikerült kialakítani.

Nem akarok olyan bölcs embernek tűnni, aki itt és most megoldja ezt a problémát. De ha rászánsz egy kis időt az írás elolvasására, az én nézőpontomat mindenképp megismered ebben a és a ROSSZ témakörben.

Két alapszabályt mutatok neked. Ha az ember ezeket teljesen megérti, és a mindennapi életében tudja alkalmazni, akkor neki és a környezetében élőknek könnyebb lesz az élete.
 

Első szabály:

Úgy hozd meg a döntésedet minden alkalommal, és úgy cselekedj minden esetben, hogy megfeleljenek a következő szempontnak: Mindig több területen és több embernek okozzon jót, mint rosszat, amit döntesz és teszel.

Példa 1.:  Kirakni egy embert a munkahelyéről nem jó az eltávolított embernek, de egy nem termelő, a csapatot romboló ember kirúgása nagy megkönnyebbülés egy jó munkatársi gárdának. Tehát tedd meg!


Példa 2.:
Egy ügyfélnek nem teljesíteni egy ígéretet lustaságból, vagy mert egy nagyobb bevételt hozó munkát csinálok meg helyette, az nekem lehet, hogy rövidtávon jó, de nem tesz jót az ügyfélnek és az ő megrendelőinek, nem tesz jót az én cégemnek és hosszú távon nekem sem. Tehát ne tegyem meg.


Példa 3.:
Ez nagyon szélsőséges lesz: Megölni egy embert bűn. De ha ez egy robbanószerkezettel felszerelt terrorista egy bevásárlóközpontban, és ezzel megmented magadat, a feleségedet, a gyerekeidet és még ötven ember életét, akkor több jót okoztál, mint rosszat.

Második szabály:

Csak olyan dolgot tegyél a másikkal szemben, aminek Te is örülnél, ha veled szemben megtennének. Ennek a másik változata: Ne tegyél olyan dolgot a másikkal szemben, aminek Te sem örülnél, ha veled szemben tenné valaki.


Példa 1.: 
Én nem örülnék, ha valaki tőlem lopna. Akkor ne tegyem én se ezt mással. Nem csak baráttól ne, hanem ismeretlen embertől, vagy épp a főnöktől, a cégtől, vagy még az államtól se vegyük el azt, ami nem a mienk.


Példa 2.:
Nekem biztosan sz…ul esne, ha a hátam mögött szidna, gúnyolna vagy támadna valaki úgy, hogy még csak meg sem tudom magam védeni. Ezért én se tegyek ilyet másokkal.

Ha gondom van az illetővel, akkor vele rendezzem le.

Ennek van még egy árnyaltabb változata is: A társaságomban látom, hogy egy személy éppen szid, leértékel, kigúnyol valakit, aki ott sincs, vagy épp lázít a vezető ellen. Vajon nekem jól esne, ha ez ellenem történne és nem lenne senki abban a csapatban, aki azt mondaná, hogy: „Figyelj, ha bajod van vele, menj oda és beszéld meg vele, de ne hergeld itt az embereket!”

Nem bizony. Akkor én se tegyem azt, hogy nem teszek semmit! Állítsam le az illetőt, mert fordítva nekem is rosszul esne, ha ezt senki nem tenné meg értem.


Példa 3.:
Valakit hívtál telefonon, de nem érted el. De ő visszahívott téged, amint tudott. Ez neked jól esett, nem? Fordítva tehát Te is mindig hívd vissza a nem fogadott hívásaidat, hiszen Te is ezt várod el a másik féltől.

company-cultre.jpg

Ezerféle példát lehetne mondani, az egészen hétköznapi dolgoktól a nagyon nagy emberekre valló hőstettekig, vagy épp a hihetetlen romboló cselekedetekig.

FELADAT:

Nézd végig az általad tett dolgokat és a veled szemben tett dolgokat néhány napra visszamenőlegesen. Nézd meg, melyik milyen módon felelt meg, vagy nem felelt meg a fenti kritériumoknak. Az a jó, ha mindegyikre találsz példát.

Igen, még arra is, amikor a Te döntésed és cselekedeted nem felelt meg a fenti normáknak.

És ha közben mindenféle olyan magyarázat jut eszedbe, hogy „igen, de ez nem is pont olyan, meg megérdemelte, meg számla nélkül dolgozni az nem bűn az állammal szemben, stb….”, azokat rakd félre. Mert épp most igazolod azokat  a dolgokat, amit nem szeretnél, ha veled szemben tennének meg.

Tanulságos tud lenni egy ilyen értékelés. Az ember tudatosabbá válik a helyes és helytelen dolgok megítélésében és elvégzésében. 

Szóval összefoglalva:

  1. Döntés előtt nézzük meg, hogy amit tenni akarunk, az több embernek okoz-e jót, mint ahánynak rosszat.
  2. Nézzük meg, hogy amit tenni kívánunk, az olyan-e, amit mi is örömmel fogadnánk, ha velünk szemben tennénk?

Ha a válasz igen, tegyük meg. Ha nem, keressünk más utat….

Ha ez a két alapelv beégne az emberek mindennapi viselkedésébe, megszűnne a lopás, a rágalmazás, a korrupció, a megcsalás, a testi bántalmazás, a másik elnyomása, stb…

Ha tudsz a fent leírtakkal azonosulni, és Te magad is így működsz, valamint segítesz másoknak is megérteni ezt a gondolkodásmódot, tettünk egy lépést az élhetőbb, biztonságosabb, nyugodtabb létezés felé a közvetlen környezetünkben. És talán azon túl is!

És ezzel – a saját eszközeinkkel – közelebb hoztuk egy picit a tárgymezőben emlegetett világbékét!

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr8513058504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása