Goodwill Group

Goodwill Group

Mi köze a svájci bicskának a cégvezetéshez?

2019. szeptember 07. - Makó Gábor

Ha barkácsolós, ezermester típusú ember vagy, neked vélhetően sokféle szerszámod van. De csak ha otthon karbantartod a lakást, akkor is van biztosan kalapácsod, csavarhúzód, kombinált és harapófogód, stb. Vagy nézz végig a konyhán! Mennyi célszerszám segíti a konyhai munkát. Vagy épp az autó karbantartását.

Sőt! Minden szakmának megvannak a célszerszámai: fogorvosnak, cipésznek, erdésznek, kőművesnek és a vállalkozónak is!

victorinox_multitool.jpg

A vállalkozói „szerszámok” nagyon sokat számítanak ott, ahol minden hasznos eszközt és gyakorlatias praktikát be kell vetni a céges boldogulás és siker érdekében.

És itt jön a képbe a svájci bicska! Ez egy olyan „csodafegyver”, amivel tudsz vágni, nyírni, csavarozni, fúrni, reszelni, szúrni, fűrészelni, meg ami csak eszedbe jut. Nagyon sokoldalú. Sokféle problémára tud megoldást adni.

Valahogy úgy képzelem el, hogy a vállalkozóknak is rendelkeznie kell pont egy olyan gazdag szerszámkészlettel, mint egy vízszerelőnek vagy egy autószerelőnek, asztalosnak vagy egy svájci bicska tulajdonosnak.

Ezek a profi szakemberek is mindig azokat a szerszámokat veszik elő, amivel az adott műszaki feladatot a legjobban meg lehet oldani. Ettől profik.

Ilyenek a vezetői, vállalkozói eszközök is, amelyeket ismernie és széles körben használnia kell(ene) a vezetőknek! A szervezés, irányítás, időgazdálkodás, képzés, mérés, ösztönzés, ellenőrzés, motiváció, kommunikáció, koordináció, és számos más terület hatékonyabbá tételének megvannak a célszerszámai.

És ezeknek a bemutatását, terjesztését, gyakorlati alkalmazásba tételét tartjuk egyfajta küldetésünknek, hogy a vállalkozók és a cégvezetők a lehető legnagyobb „szerszámkészlettel” szállhassanak ringbe!

Mert, ha ezek nincsenek benne a képzeletbeli szerszámosládában, akkor nem is tudják előhúzni és használni a vezetők!

Az egyik blogcikkünk olvasója írta épp a mérési / ösztönzési rendszerekkel kapcsolatban, hogy „Ahol a teljesítményt mérni lehet, ott robotokat kell használni mert annyira mechanikus a munka.”

Ez nem igaz! Nem csak a mechanikus, darabelszámolású, vagy kg, mennyiség, Ft elszámolású tevékenységeket lehet ösztönzési alapokra helyezni, hanem gyakorlatilag minden egyes feladatkört.

De ha nem tudjuk, hogyan lehet a fix fizetés helyett a jól dolgozó munkatársat jutalmazni, akkor nem is fogjuk használni ezt a szerszámot, amit „mérési-ösztönzési rendszer”-nek nevezhetünk…

Ha nem tudjuk, milyen személyes hatékonysági módszerekkel tudunk valamit nagyon gyorsan elvégezni, akkor lehet, hogy napi plusz egy órát kidobunk az ablakon.

Nem folytatom a példákat….

Ezért egy vezetőnek, vállalkozónak alapvető érdeke, hogy folyamatosan bővítse vezetői tudását és eszköztárát.

pexels-photo-210990.jpeg

Van egy nagyon okos gondolat, amit megosztok veletek, mert pont passzol a témához:

"Akinek csak kalapácsa van, hajlamos mindent szögnek nézni." (Abraham Maslow)

Egy próbára hívlak téged! Fogj egy papírlapot és egy tollat. 2 perc alatt írj le annyi vezetői, vállalkozói módszert, amennyi csak eszedbe jut és amit persze rendszeresen használsz is a cég és a csapat eredményes működtetéséhez!

Ha legalább 15 tétel fog sorakozni a lapodon, akkor jó úton jársz! Egész jó alakul a szerszámkészleted! Zsebedben a vezetői svájci bicska!

------------------------------------------------------------

Szeptember 11-én nyílt tréninget tartunk, méghozzá a kommunikáció területén. Bővebb információkért kattints IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr7115050858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása