Goodwill Group

Goodwill Group

Einstein nagy igazsága

2020. február 10. - Makó Gábor

Hogyan profitálj a hétköznapokban Einstein relativitáselméletéből? Na, ezt mindjárt kifejtem bővebben, csak kicsit előkészítem a terepet. Albert Einstein okossága számomra lenyűgöző. No nem a legmagasabb szintű elméleti fizikában mélyedtem el, mert az nem az én területem…

einstein.png

De van számtalan olyan általa megfogalmazott törvényszerűség, amelyet a mindennapokban is jól lehet alkalmazni. Lehet belőlük profitálni, ha átülteted őket valahogy hétköznapi használatba. És sokszor ezek nem is annyira bonyolultak, mint gondoljuk….

Einstein maga is azt mondta:

Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt Te magad sem érted.

Itt van mindjárt a relativitás elmélete, ahogy ő fordította le hétköznapi nyelvre:

„Tartsd a kezed egy percig a forró kályhán, meglátod, egy órának fogod érezni. Beszélgess egy csinos nővel egy órát, mintha csak egy perc lenne. Na, ez a relativitás.”

Na! Ezt nevezem én érthető, egyszerű magyarázatnak!

Minden viszonylagos. Valamihez képest sok vagy kevés, gyors vagy lassú egy dolog. Ez a lényege ennek az egésznek. De most hagyjuk a testek egymáshoz képest történő mozgását és sebességét, amiből Einstein is kiindult.

Nézzünk életszerűbb példákat:

Megfigyelted Te is a következőket?

Minél jobb helyen, jobb társaságban vagy, annál gyorsabban telik az idő. Minél rosszabb helyen, rosszabb közegben, minél nyűgösebb, unalmasabb dologgal foglalkozol, annál lassabban vánszorog.

Mindig nagyon tudtam azokat az embereket sajnálni, akiknek a munka egy büntetés. Ha olyan helyen dolgoznak, amit utálnak. Ha nem szeretem tevékenységekkel kell foglalkozniuk.

És ez nem csak alkalmazottakkal, hanem még vállalkozókkal is előfordul. Nem kihívásból, pozitív motivációból foglalkoznak az adott tevékenységgel, hanem mert ebből élnek – lehet, hogy nem is rosszul. De nagyon kevés örömforrást jelent számukra a munka!

Mindig is azt vallottam: Sok mindennel lehet pénzt keresni. Sok mindenből meg lehet élni.

De ha nem jelent örömet, ha nem szívesen csinálom nap mint nap, akkor mi értelme az egésznek?!?!

albert-einstein-1.jpg

Emlékeztek a régi Beatrice nótára? „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás.”

Hát ezek az arányok már lehet, hogy torzultak.

De fogadjuk el, hogy az életünk kb. 1/3-át alvással töltjük. Töltőre tesszük a testünket….

Ha a maradék kétharmadát, az ébren töltött életünket tekintjük aktív időszakunknak, akkor kiderül, hogy annak a nagyobb felét a munkával töltjük.

Hát ebből a nézőpontból sem mindegy, hogy:

  • Milyen tevékenységgel töltjük azt a munkaidőt? Örömünket leljük benne? Ha igen, gyorsan elszalad. Ha nem, akkor állandóan az órát lessük…..
  • Kikkel töltjük ezt az időt? Hozzánk érzelmileg milyen közel álló emberekkel? Jó velük együtt lenni napi 8-9, vagy még több órát? Akkor ez egy könnyed játék. Ha nem, akkor valóságos büntetés.
  • Milyen értéket teremtünk ez idő alatt másoknak? Tényleg értékes, amit csinálunk? Akkor nem sajnáljuk a ráfordított időt.
  • És menjünk tovább: Milyen barátokkal, ismerősökkel vesszük körül magunkat? Suhan velük az idő vagy vánszorog? (Olvastad: Einstein is hasonlóval példálózott…)

Cég, munkahely, munka, barátok…. Az idő mindenhol relatív, gyorsan vagy lassan telik.

De mint látod, Te is tudod befolyásolni, hogy számodra a relativitáselmélet alkalmazásával könnyedén, örömteli tevékenységekkel telik az időd, vagy csigalassúsággal vánszorog.

Ezért válogasd meg a munkádat, a tevékenységeidet, a kollégáidat és a barátaidat! Ez igaz akkor is, ha cégvezető vagy és akkor is, ha alkalmazott. Te döntesz!

És mindenekelőtt olyan célokat határozz meg magad számára, ami bizsergető örömmel tölt el, amikor az eléréséért dolgozol!

►►►►

Ingyenesen letölthetsz egy vállalkozóknak szóló esettanulmány gyűjteményt, számtalan hasznos tanulsággal fűszerezve: Klikk!

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr3315467330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása