Goodwill Group

Goodwill Group

Miért nem piacképes az igazmondó készülék?

2018. február 14. - sberni

Láttam egy pár perces vicces jelenetet. Egy munkatárs-felvételi interjún igazmondó készüléket kötnek a jelöltre. És ahányszor nem mond igazat az illető, annyiszor valami figyelmeztető hangot ad. Dudál, meg villog, meg mit tudom én…
ceo_sales_interview.jpg

Aztán valahogy rákerül ez a készülék az addig magas lóról beszélő vezetőre is. Hát egészen abszurd forrása lett a poénoknak ez a szituáció….

Ez indította el bennem a gondolatot:

Vajon lenne-e célpiaca egy ilyen készüléknek, ha az alkalmazásának a következő feltételei lennének:

  1. Csak az használhatná másokon, aki maga is alávetette magát a készülék tesztjének.
  2. Akkor lehetne egy beszélgetésben, tárgyaláson használni, ha mindkét fél rá van kötve. Máskülönben nem működik a ketyere….

Hát, érdekes lenne….. Egy komplett vígjátékra való szituációt adhatna a dolog.

Mire gondolok? Mivel járna a készülék használata?

  • Azt nem tudnánk meg feltétlenül, mi az igazság, de minden hazugságnál villogna meg dudálna a készülék. Tehát tudnánk, ki mikor nem mond igazat.
  • Ha emiatt másképp lenne kénytelen az ember mesélni egy sztorit, a készülék újra jelezné a valótlanságot és csak akkor maradna néma, ha a teljes igazság hangozna el.
  • De csak az tudná használni, aki maga is rá van kötve. Tehát az ő valótlan kijelentése során is ugyanilyen jelzésekkel találkozna a másik fél.

Három eset lenne lehetséges:

A./ Két fél beszélgetésében a kezdeti folyamatos dudaszót és villogást előbb utóbb felváltaná egy csendes beszélgetés, ahol csak tiszta, őszinte kommunikáció hangzik el. Nem biztos, hogy mindenben egyetértenek, de azt mindegyik fél tudná, hogy a másik nem hazudik, mert nem tud mást mondani, csak a teljes igazságot. Azt, amit őszintén gondol.

B./ A két fél megegyezne, hogy nagy hülyeség ez a készülék, nem kell ilyet használni, mert amúgy sem megbízhatóak ezek a kütyük, meg különben is: Úriemberek között nincs szükség ilyen eszközökre, hiszen a becsületszó, meg minden ilyesmi elégnek kell, hogy legyen.
És a sarokba rakják a készüléket, meg még le is takarják jó vastag pokróccal, hogy ne is lássák.

További magyarázatok:

„Ilyen butaságra nem adunk ki pénz!” 
„Amúgy is túl sokat fogyasztana.”
„Meg ez csak egy prototípus, megvárjuk, míg tökéletesítik.”


C./ Az emberek naphosszat csak ülnének egymás mellett, egymással szemben, de nem mernének megszólalni, nehogy bejelezzen a készülék!
polygraph-sheet3.jpg
Na, nem nézegetem tovább ezt a vicces képsort. De vizuális típusú emberként jól el tudom képzelni! És még jól szórakoztam is.

Pl. elképzeltem egy politikus beszéde közben, vagy bármikor, amikor nyilatkoznak az állítólag minket képviselők, és a képernyő sarkában ott villognának a füllentést jelző hangok és fényeffektek. Na, ezen az úton nem megyek most tovább, mert itt a választások előtt még lejárató kampánnyal meg egyebekkel lehetne vádolni…

Szóval szerintetek lenne létjogosultsága egy ilyen szabadalomnak? Piacképes lenne?

Attól tartok, nem. Nagyon kevés lenne az olyan ember, aki be merné vállalni a használatát ennek a masinának.

Pedig mennyivel kevesebb mutyi, hazugság, bizalmatlanság, vádaskodás, megvezetés, uszítás, megmagyarázás, valótlanság, mások besározása lenne ebben a világban! Én nagyon élvezném! Mert az egyik dolog, ami legjobban bánt engem napjainkban, ez a működése az embereknek…..

De mivel ezt a készüléket még nem szabadalmaztatták, marad a jó tanácsom azoknak a jó érzésű embereknek, akik szeretnek még nyugodt lelkiismerettel a tükörbe nézni. Ha Te is közéjük sorolod magad, neked is szól:

Tartsd meg jó szokásodat! Csak olyan kijelentéseket tegyél, amiről meg vagy győződve, hogy igazak. Mert ha nem így teszel, akkor gondold azt, hogy megszólal a saját személyes dudát és villogni kezd a fejed tetején az igazmondó készüléked. Az meg azért ciki lenne!

A környezetedben másokat is buzdíts ennek az alapelvnek a betartására!

Talán nem véletlen, hogy a mi cégünkben az új munkatársak elsők között ismerkednek meg azzal a szabállyal, amit mi nagyon nyomatékosan be akarunk tartani a cégünkbe.

A címe:

„Irányelv a cégen belüli tiszta kommunikációról”

Így kezdődik:

Nincs semmi, ami egy csoportot jobban szétbomlasztana, az embereket eltávolítaná egymástól és egymás ellen fordítaná, valamint leépítené a csoport tagjainak hajlandóságát arra, hogy együtt dolgozzanak, mint a nem tiszta, nem őszinte kommunikáció.

Aztán egy kb. két oldalas írásban példákon keresztül elmagyarázzuk, miért fontos ennek a fenti szabálynak a betartása és mikre kell odafigyelni ennek kapcsán.


Javaslom, hogy a Ti cégetekben is hozzatok létre egy ilyen típusú alapelveket tartalmazó írást és beszéljétek át a munkatársakkal. Ez nem jelenti azt, hogy egy csapásra mindig mindenki csak igazat fog mondani. De az esélyt megadjuk rá és ebbe az irányba kezdjük formálni a csapat gondolkodásmódját. Így van esély a fokozatos változásra.


És még miért jó ezt a szabályt betartani? Imádom Mark Twain egyik gondolatát:

Mondj mindig igazat! Így nem kell, hogy jó memóriád legyen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr1713668428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása