Goodwill Group

Goodwill Group

Nem akarok csap lenni

2020. április 03. - Makó Gábor

Miért nem akarok csap lenni? Mert még a csapból is a koronavírus ügye folyik… De tényleg…. Nem tudsz olyan újságot, tv-t, online felületet, FB oldalt, baráti, üzleti beszélgetést, vagy bármilyen helyzetet, ahol ha két ember találkozik, az első három mondatban ne kerülne elő a koronavírus ügye.

Nem akarom ezt a hullámot nagyon meglovagolni, nem az én stílusom. De nincs nap, hogy 1-2 partnerünk ne fordulna hozzánk olyan kérdéssel, ami napjaink legnagyobb problémájának kezelésére vonatkozna.

coronavirus-4833754_1920.jpg

És elsősorban nem egészségügyi értelemben. A kérdés sokkal inkább az, hogy a cégben mit lehet tenni, hogy ne harapózzon el az általános félelem és zaklatottság, és az ebből bekövetkező működési nehézségek ne tetézzék tovább a bajt.

Egyesével igyekszünk ezekre a kérdésekre használható nézőpontokat és válaszokat adni. És ezért döntöttem úgy, hogy megpróbálok néhány olyan nézőpontot és tippet adni a cégben fennálló zűrök vagy leendő zűrök kezelésére, amelyek segítséget adhatnak.

Ebben az első írásban csak bemelegítem a témátA néhány nap múlva következőben pedig sokkal több konkrét tippet is írok majd arra vonatkoztatva, mit érdemes tenni.

Épp ezért nem a koronavírus elleni küzdelemről szól ez az írás, hanem minden olyan stressz- és vészhelyzet, pánikhangulat kezeléséről, ami egy cég vagy egy család életében előfordulhat.

Orvosi körökben is elfogadott adat, hogy amikor valaki figyelme a problémákra, aggódásra fordítódik, az nem csak a lelki, hanem a testi állapotán is meg fog látszódni igen hamar…. Gyakorlatilag gyengül az ember immunrendszere, ha gyengül a mentális állapota. Ha több az aggódás, a befelé fordulás, a félelem, a szervezet ellenálló képessége is csökken. Ezért is kell a környezetünkben levő embereket a lehető legjobb mentális, érzelmi állapotba hozni és ott tartani.

Fontos nézőpont! Nem a betegséggel, vagy valamilyen vírussal kezdődik a dolog.

A sorrend ez: Gyengül a személy mentális, lelki ereje, az érzelmi állapota. És ez okoz testi gyengülést, betegségeket, vagy a betegségekre, fertőzésekre való fogékonyságot!

Gyakorlatias példa: Mondhatjuk azt, hogy ha van egy erős, stabil alapokkal, széles falakkal rendelkező várunk, fegyelmezett, jól képzett, elkötelezett várvédőkkel, akkor az szinte bevehetetlen, hiába lövöldöznek ránk és ostromolnak a támadó seregek. De ha a vár védőbástyái meggyengülnek, akár csak azért, mert nem tartottuk őket karban, vagy a váron belül a személyzet körében van pánikkeltés, árulás, széthúzás, akkor könnyebben áthatolnak és több kárt okoznak benne a várat ostromlók lövedékei és a támadók.

Orvosi körökben is elfogadott álláspont szerint a betegségek akár 80%-a is pszichoszomatikus eredetű. Vagyis a psziché (görög eredetű szó: pszükhé – lélek) betegíti a szómát (görög eredetű szó – test). Vagyis szó szerint: „lelki eredetű testi betegségek”.

525848907.jpg

Nem csak a klasszikus stresszbetegségek tartoznak ide, mint a gyomorfekély, fejfájás pl., hanem akár a fertőző betegségek is. Nem mindenki kapja el ezeket még egy fertőző közegben sem. Függ a testi és a lelki állapotától a személynek, hogy milyen eséllyel veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben.

Ezért írtam már az előbb is, hogy egy vezető fontos feladata és felelőssége az emberei mentális állapotának javítása!

Mi az egyik legfontosabb tennivaló? Mosolyogj és csalj mosolyt mások arcára! Mutass jó példát a pozitív hozzáállással, jó szóval, kedvességgel, átlag feletti türelemmel!

A nevetésnek terápiás jellege van! Erősíti az immunrendszert!

Kérlek ne becsüld le ennek az aprónak tűnő dolognak az erejét! Nézd, mit mond erről egy okos ember:

„A legnagyobb hiba, amit elkövetünk, ha nem teszünk semmit, mert azt hisszük, hogy csak keveset tehetünk.” (Sydney Smith)

Ígérem, hogy a következő írásomban sokkal több konkrét, kézzelfogható tennivalót fogok neked javasolni!

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr1615587824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása