Goodwill Group

Goodwill Group

Ugye mi nem vagyunk őrültek?

2017. július 20. - Makó Gábor

Az őrültséget sokféle módon lehetne meghatározni. Ami nekem leginkább tetszik, az Albert Einsteintől származik: "Az őrültség: Változatlanul ugyanazt csinálni, és közben teljesen más eredményeket várni."

orult_1.jpg

Ezt jól megmondta! De nehogy azt gondoljuk, hogy ez az állapot valami nagyon speciális orvosi esetet takar.

Nézzük csak!

Első példa:

A gyerek rossz jegyet hoz a suliból. Az apa megbünteti. A gyerek ismét rossz jegyet hoz. Jön a büntetés.

Újra és újra, de a helyzet nem javul.

A szülő nem változtatott a gyereknevelési módszeren, ezért ne is várja, hogy változni fog az eredmény. 

Második példa:

A cégvezető úgy gondolja, hogy az a biztos, ha ő csinálja meg az adott kényes feladatot, mert csak úgy lesz jó. Eredmény: elhavazott cégvezető.

Minden egyes hasonló esetnél hasonlóan jár el.

Eredmény: Mindig hasonlóan elhavazott, szétszakadt vezető…… 

Ha a vállalkozásod működésének bármely területével elégedetlen vagy, akkor ott nagy valószínűséggel változtatni kell azon, ahogy eddig csináltad.

Mert ha nem változtatsz semmin, ha mindent ugyanúgy csinálsz, mint eddig, akkor mitől várhatnád az eredmények változását?

 

Einstein szerint csak egy őrült csinálna ilyet. Te és én pedig nem vagyunk azok, igaz? 

TEHÁT a feladat: 

1. Nézd meg, mivel nem vagy elégedett. Én nem tudom, mi az a probléma a cégedben vagy az életedben. De egy dolgot biztosan tudok: Ahogy most csináljátok, az nem a legjobb megoldás! Mert ha az lenne, akkor ott nem lenne problémátok! 

2. Nézz rá arra a dologra, de úgy istenigazából! Keress benne nem logikus dolgot! Pl. arra a kérdésre, hogy „miért így csináljuk?”, nem jó válasz a „hát mi így szoktuk…” Ha kitartóan, mint egy kisgyermek, újra és újra felteszed a „Miért?” kérdést, előbb-utóbb eljutsz megfelelő válaszokig!

3. Keress olyan vállalkozót az ismeretségi körödben, akinek a Te problémád nem problémák. Nem baj, ha más a szakma! Sokszor abból vannak nagyon jó ötletek, hogy teljesen más üzleti területen kezdünk el keresni megoldásokat, nem is a saját tevékenységünkhöz hasonló profilú cégeknél…. Szóval keresd, hogy ők hogyan oldották meg azt a gondot!

4. Bármilyen új szabály, módszer, változtatás bevezetését előzze meg egy egyeztetés, tájékoztatás a munkatársak felé. Még egy egyszerű új nyomtatvány, vagy ellenőrző lista alkalmazásba tételét is.

5. Következetesen figyeljünk arra, hogy azt a dolgot ténylegesen kezdjék el használni, alkalmazni az emberek! Nem a beszéd, hanem a tényleges cselekvés hoz változást!

6. Egyszerre ne akarj túl sok mindent és túl gyorsan megváltoztatni. Egyszerre csak egyet! Egyszerre mindig csak egyet! De azt következetesen!

Képzeld el, ha például egy növény nemesítése során egyszerre változtatnánk a tápanyag mennyiségét, az összetételét, a napfény erősségét, stb. Akkor nem tudnánk, hogy melyik összetevő okozta a javulást vagy romlást. Szóval egyszerre csak egyet!

7. És nézd meg, javult-e a helyzet!

Igen? Akkor hurrá! Jó az irány! Nyomjuk tovább!

Nem? Akkor jön a 2.0-ás verziójú változtatás. Így tudtok haladni az egyenletes fejlődés irányába!

 

►►►►

Ingyenesen letölthetsz egy vállalkozóknak szóló esettanulmány gyűjteményt, számtalan hasznos tanulsággal fűszerezve: Klikk!

Ha szeretnéd a vállalkozásod teljesítményét megnövelni, vagy bármilyen céges kérdés merül fel benned, akkor írj egy emailt a következő címre: gabor.mako@goodwillgroup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr6112667723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása