Goodwill Group

Goodwill Group

Ásót minden cégbe!

2020. február 07. - Makó Gábor

Hadd meséljek el neked egy tanmesét: „A nyuszika egy kis gyerekjáték homokozó lapáttal elszánt tempóban, lihegve-erőlködve kapirgálja a földet az út mentén. Arra sétál a süni, aki megkérdezi tőle: 

  • Mit csinálsz, Nyuszika?

  • Nem látod? Gödröt ások. És nagyon sürgős, mert el kell vele készülnöm holnapra, különben nem fizeti ki a medve.

  • Hát itt van a sarkon a mezőgazdasági bolt! Miért nem mész el és veszel egy igazi ásót? Tízszer ilyen gyorsan haladhatnál! – mondja a süni.

  • Hát nem érted, hogy nem érek rá? Sietnem kell, ráadásul az ásó is pénzbe kerül….”

shovel_bark.jpg

Nekem meggyőződésem, hogy egy cégben bármely folyamat hatékonyabbá tehető. Gyorsabban és szakszerűbben szolgálhatunk ki vevőket, az ügyfél kapcsolattartást profibbá tehetjük, az értékesítésben magasabb zárási arányokat érhetünk el. Fel tudjuk javítani a raktározás, a beszerzés, a termelés, vagy bármely terület teljesítményét.

Ezek megvalósítása pedig nem is atomfizika. Leginkább egyetlen dolog áll a fejlődés előtt korlátként: a tudás hiánya!

Egy vállalkozás akkor fejlődik igazán, amikor a vezetők és a munkatársak tudása a következő szintre lép. Ez pedig csakis folyamatos képzésekkel érhető el.

Meggyőződésem, hogy minden tanulásra, képződésre fordított forint és minden perc jó befektetés, aminek többet kell hoznia, mint amibe került!

 

Hadd osszak meg néhány tippet veletek, milyen módokon lehet és érdemes a cégen belüli tudást növelni.

  1. Már a cégbe érkező embereknél érdemes erre nagy figyelmet helyezni! Ne gondoljuk azt, még ha hasonló cégben vagy feladatkörben is dolgozott egy új munkatárs, hogy pontosan tudja, mi hogyan működünk! Állítsunk össze egy munkatárs alapképzési anyagot. Ez tartalmazza mindazokat az alapvető ismereteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy új kolléga gyorsan és alaposan megismerhesse és megérthesse a cég működését, általános érvényű szabályait. És ezt ne csak elolvasni kelljen és aláírni, hanem legyen az alkalmazás képességét is megvizsgáló ellenőrzés belőle!

  2. Legyen kijelölt képzési időpont minden hónapban, rendszeresen! Ez olyan, mint a test edzése: az is csak akkor ér valamit, ha folyamatosan végezzük. Minél több edzést kihagyunk, vagy csak alkalmanként végezzük, annál kevésbé hasznos és több sérülést, kellemetlen utóhatást okoz. Nem csak a testet, de a szellemet is „gyúrni” kell, hogy minél tovább jól szolgáljon bennünket!

  3. Ne csak szakmai képzések legyenek a repertoárban, hanem olyanok is, amelyek a tudatos, hatékony, szervezett együttműködést erősítik a csapaton belül, valamint az ügyfélkezelést, marketinget, értékesítést teszik hatékonyabbá.

  4. Az átadott tudás mindig tartalmazzon gyakorlati feladatokat is. Ha csak elméleti szinten foglalkozunk valamivel, akkor az eredményeink is csak elméletiek lesznek. Márpedig én azt gondolom, hogy mindannyian gyakorlatban szeretnénk több bevételt, több ügyfelet, nagyobb hatékonyságot látni a saját cégünkben, nem csak elméletben.

  5. Később, néhány héttel a képzések után mindig legyen ellenőrzése annak, hogy a tanult dolgot mennyire tudják a gyakorlatban alkalmazni a munkatársak. Ha valamit nem végeznek el (jól) a munkatársak, annak két fő oka van: vagy nem értette meg pontosan, vagy nem is akarja csinálni. Mindkettőt lehet és kell kezelni.

  6. Hogy ki tartson tudásnövelő programokat nálatok? Olyan, aki már hiteles a szemetekben: korábbi saját tapasztalat alapján, végzett már nálatok próbaelőadást és pozitív volt a csapat benyomása, leellenőrizhető referenciákat ad, vagy valamilyen garanciavállalást a munkája eredményére….. De az is jó ötlet – és még költségkímélő is, ha a munkatársak közül készül fel valaki egy-egy témakörben.

Ne spóroljatok se az idővel, se az anyagiakkal, amit a tudás növelésébe fektettek!

Itt egy idézet a végére:

Ha valaki úgy gondolja, tanulni drága, próbálja ki, mennyibe kerül tudatlannak lenni. - (Dr. Dolf de Roos)

ÉS KÖNYÖRGÖM! SZEREZZETEK BE EGY ÁSÓT!

►►►►

Ingyenesen letölthetsz egy vállalkozóknak szóló esettanulmány gyűjteményt, számtalan hasznos tanulsággal fűszerezve: Klikk!

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr915463748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása