Goodwill Group

Goodwill Group

A munkahelyi feladatok paradoxona

2019. szeptember 24. - Makó Gábor

Nem tudom, Te hogy állsz a természettudományokkal?

Én például imádtam a biológiát meg a földrajzot. Talán ezért is szereztem többek között földrajztanári diplomát valamikor. De bevallom, nekem ezek közül a tudományok közül a fizika és a kémia nem voltak az erősségeim. Volt, hogy kettes-hármassal evickéltem át a következő tanévre. Bár minden tantárgyból megjegyeztem néhány törvényt.

man-works-late-at-office-computer_1.png

Például a fizikában tanultuk a következőt:

A légnemű anyagoknak, vagyis a gázoknak nincsen alakjuk, hanem kitöltik a rendelkezésükre álló teret.

PÉLDA: Bent vagy egy légmentesen lezárt szobában. Van egy 10 literes palackban egy levegőnél könnyebb gázod. Ha az kiszabadul, akkor az nem leül az asztal közepére, vagy a sarokba. Az pontosan úgy fog szétterjedni, hogy a szoba összes zegébe-zugába egyenletesen szét fog oszlani. Kitölti azt a teret. Sokkal ritkább lesz ugyan, de mondom: kitölti azt a teret!

Miért tartok fizika órát egy vezetőknek szóló szakmai írásban?

Elárulom!

Észrevetted már, hogy milyen sunyi módon viselkednek a feladataid? Pont ezt csinálják! 

Mindig kitöltik a rendelkezésre álló teret! Csak nem a térfogatbeli, hanem az időbeli teret!

PÉLDA: 10-14 óráig betervezel egy sor tennivalót. De aztán a 14.00-ra várt tárgyaló feled jelzi, hogy késik egy órát. Hú de jó, gondolod, nyertél egy órát! De 15.00 órakor azt veszed észre, hogy pont csak annyit (vagy még annyit sem) végeztél el a feladataid közül, mint amit 14.00-ra terveztél.

Mert közben beleolvastál még ebbe, megnézted azt, megnyitottad a megérkező négy e-mailedet, bár tudtad, hogy lekezelni amúgy sem lesz időd őket. Kicsit hosszabb lett a beiktatott kávé és / vagy cigiszünet a kollégákkal, stb….

Mert így legtöbbször nem befejezzük, hanem félbehagyjuk a munkát!

01-more-productive-at-work-breakfast.jpg

Viszont van ebben a fizikai törvényszerűségben jó is! Mert így folytatódik:

A légnemű anyagok, a gázok nagy mértékben összenyomhatók!

PÉLDA: Fogsz egy szobányi levegőt, vagy bármilyen gázt és bele tudod gyömöszölni egyetlen palackba! Ha nem így lenne, akkor pl. nem működne a palackos gáz, csak pár percig lehetne vele főzni vagy fűteni, olyan gyorsan kiürülne. Vagy a búvárok egy oxigénpalackkal a hátukon nem tudnának olyan sokáig a tenger mélyén csodálkozni az ottani szépségekben.

Vajon igaz ez a feladataidra is? Abszolút!

Hát akkor miért ne csinálnád Te is ezt velük?

Tervezd meg, hogy mivel fogsz foglalkozni, mit akarsz megcsinálni. Tegyél hozzá pontos időtartamot. Én most ezt az írást elkezdtem kb. 45 perce. És feltett szándékom, hogy befejezem 15 perc múlva. De addig nem kezdek másba, nem nyitok meg beérkező e-maileket, nem megyek el kajálni, stb. Csak erre fókuszálok. És tudom, hogy így bele fog férni a tervezett időbe. És akkor jöhet a következő feladat!

Hogy tudsz ugyanannyi időbe több feladatot beletenni? Ez a fent leírt módszer az egyik kulcsa a dolognak! Nem hagyod, hogy a feladataid „szétterjedjenek”! És így egy órába, egy napba, egy hétbe sokkal több mindent bele tudsz tenni, sokkal több mindent el tudsz végezni.

Fontos, hogy ne csak nagy időtartamokra tervezz! Ne csak egy hónapra, vagy hétre. Bontsd le egy-egy napra is a feladatokat és azon belül is határozd meg, mit mikorra akarsz megcsinálni. És következetesen, önfegyelemmel told végig a tennivalókat. Meg fogsz lepődni, mennyivel több minden fog beleférni az életedbe!

ÍGY nem csak eredményesebb, hanem egy sokkal stresszmentesebb, önmagával is elégedettebb ember lehetsz!

►►►►

Ingyenesen letölthetsz egy vállalkozóknak szóló esettanulmány gyűjteményt, számtalan hasznos tanulsággal fűszerezve: Klikk!

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr3015163894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása