Goodwill Group

Goodwill Group

A boldogság elérésének praktikái

2019. szeptember 19. - Makó Gábor

Minden ember szeretne boldog lenni! De nem mindenkinek sikerül. Gyakran azért nem, mert nem is tudjuk pontosan megfogalmazni, mi is az a „boldogság”.

nicole_happiness_workplace.jpg

Íme itt egy egyszerű meghatározás a boldogságra: Igazi, vágyott célokkal rendelkezni és tudni, hogy haladunk feléjük! Nem kötelező ezt elfogadni, de átgondolni talán érdemes….

Szervezési szakértőként a gyakorlatias módszerek híve vagyok. Az alábbi lépések garantáltan elvisznek minket a célokhoz és ezzel a boldogsághoz.

 

1. A céljainkat írjuk le!

Ne csak fejben tartsuk a céljainkat! Írjuk le és tegyük olyan helyre, hogy naponta lássuk. Mert ha jönnek a hétköznapok nehézségei, akkor hajlamosak vagyunk ezeket a célokat elfelejteni, bevágni a gondolataink egyik eldugott sarkába és hagyjuk, hogy belepje a por…

2. A célokat a lehető legkonkrétabban fogalmazzuk meg!

A célt minél pontosabban írjuk le, minél kézzelfoghatóbban fogalmazzuk meg, annál könnyebb lesz a valóságban is létrehozni. Úgy kell megfogalmazni, hogy egyértelműen eldönthető legyen később, hogy elértük-e azt a célt. Rossz példák: „Idén többet szórakozni.” „Csinosabb leszek.”

Jó példák: „5 db színházlátogatás: 1. Mamma Mia musical, 2. Portugál c. darab, 3….stb.”, vagy „Lefogyni 10 kg-ot, hogy újra rám jöjjön a zöld kosztüm.”

3. A célhoz rendeljünk határidőt!

Ha egy célhoz csak a „majd” dátumot tesszük, jó eséllyel pont akkor valósul meg. Vagyis majd. És a „majd” mindig sokkal később van, mint például a május 31.

helena-lopes-e3ouqgt9bwu-unsplash.jpg

4. Tervezzük meg, mit kell tenni a cél eléréséért!

Mondom újra: Mit kell TENNI! Sokszor ez ugyanis elmarad! Maga a cselekvés! Bontsuk le a célhoz vezető utat kisebb egységekre, lépésekre. Így az egyben túl nagynak tűnő célok „leszeletelve” máris reálisabbnak és megvalósíthatóbbnak tűnnek!

5. Rendszeresen nézzük meg, hol tartunk!

Elértük-e a kitűzött részcélokat? Ha nem, akkor még tudunk korrigálni, belehúzni. Nem elég a határidő napján ránézni a célra és azt mondani: „Mit is akartunk? Jééé… Hoppá, hát ez megint nem sikerült…”

6. És ami nagyon fontos!

Ha odaállsz a célok listája elé és rájuk nézel, aztán a tükörbe, mindig kérdezd meg magadtól: „Vajon ma megtettem azt, ami a célom eléréséhez kell? Amit ma tettem, az közelebb vitt a célomhoz?”

HA A VÁLASZOD IGEN, BOLDOG LESZEL!

 

Mert ahogy az elején megbeszéltük: Nem csak a célok elérése okoz boldogságot, hanem már az a tudat is, hogy lépésről lépésre haladsz feléjük!

►►►►

Ingyenesen letölthetsz egy vállalkozóknak szóló esettanulmány gyűjteményt, számtalan hasznos tanulsággal fűszerezve: Klikk!

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr1115130700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása