Goodwill Group

Goodwill Group

A patkószeg, a légikatasztrófa és a profizmus

2019. augusztus 22. - Makó Gábor

Gondolom sokan ismeritek az alábbi versikét. Nem is gondolná az ember, hogy ennek micsoda üzenete van! Gyakorlatilag a profizmusról szól!

Lássuk a verset:

Egy szeg miatt a patkó elveszett. 
A patkó miatt a ló elveszett. 
A ló miatt a lovas elveszett. 
A lovas miatt a csata elveszett. 
A csata miatt az ország elveszett. 
Máskor verd be jól a patkószeget!

91g2ptitbwl_sl1500.jpg

Olvastam egyszer a légikatasztrófákról és azok okairól egy tanulmányt. Ott írtak az alábbi szomorú esetről: Az egyik hajtóműben szerelés után nem rendesen csavaroztak vissza valamilyen szerelőnyílást takaró lapot. Egyszerűen nem húztak meg rendesen egy kisujjnyi csavart!

Ez a felszállás után a levegőben a hatalmas terhelés, rezgés, meg a hajtóműben levő turbinák szívóhatása miatt egyre jobban kilazult, majd a nagy sebesség miatt, mint egy puskagolyó csapódott bele a turbina forgó lapátjába.

Ezért abból letört egy darabka.

Emiatt ez elkezdett egyre jobban berezonálni, mely végül az egész motoros szárny leszakadásához és a repülőgép lezuhanásához vezetett.

Sokan meghaltak….. Egy csavar miatt. Pontosabban egy figyelmetlen, szórakozott szerelő miatt. Aki lehet, hogy életében először hibázott egyet, de az végzetes lett.

Mint a patkolókovács és a patkószeg esetében. És eljutunk a profizmushoz.

meeting-cyp-2.jpg

Egy igazi profit arról lehet megismerni, hogy nagy odafigyeléssel, nagyon precízen dolgozik. Minden egyes apró részlettel törődik. És nem csak egyszer! Folyamatosan! Újra és újra!

Nem lesz felületes, csak mert úgy gondolja, hogy ez neki már rutinfeladat. Nem fogja elhagyni az előírt ellenőrzőlapok, „checklist”-ek használatát. Az adminisztrációs, adatrögzítési feladatait – bár nem ez a kedvenc tevékenysége – nem hanyagolja el. Mert tudja, hogy ez is a minőségi munkavégzéshez tartozik. És mert pont ettől profi!

Ő igazán értékes a csapata számára! 

Munkám során sok olyan embert láttam, aki tényleg jó volt abban, amit csinált. De kevesen voltak igazán profik!

Mert a profizmus nem csak szakmai tudást, hanem egyfajta hozzáállást is jelent a dolgokhoz. Sokan jól csináltak bizonyos dolgokat. Vagy az egész szakmát. 

De hajlamosak voltak felszínessé, lezserré válni. Vagy gyengék voltak dokumentálásban. Munkatársaikkal, partnerekkel történő kapcsolattartásban nem jeleskedtek, vagy nem voltak igazán csapatjátékosok. Sztárallűröket vettek fel. Magukat felsőbbrendűnek tartották.

A tudásukat nem akarták vagy nem tudták megosztani másokkal. Pótolhatatlannak mutatták és talán még annak is tartották magukat… Utólag számtalanszor beigazolódott, hogy bár voltak érdemeik, összességében kiválásuk nem okozott pótolhatatlan veszteséget!

Sőt! Jó néhány esetben általános megkönnyebbülés következett be távozásukkor. Ez akkor jellemző, ha a szakmai hozzáértés nem párosul emberi értékekkel is.

Hogy egy cégben vagy bármilyen szervezetben, de akár egy családban is ki mennyire értékes, az dönti el, hogy milyen mértékben tudja segíteni azt a csoportot. Vagyis a segíteni tudás és akarás mértéke határozza meg, hogy egy közösségben ki mennyire fontos szereplő mások számára.

ext.jpeg

Aki folyamatosan magas színvonalú, szinte hibamentes munkát végez – legyen értékesítő, mérnök, vagy takarító – elmondhatja magáról, hogy profi!

De profi csak úgy lehet valaki, ha folyamatosan tanul, képződik, gyakorol.

Ha pedig bármilyen hibát elkövet, akkor nem megmagyarázza, hogy az miért nem rajta múlott, hanem átgondolja, hogyan ne kövesse el még egyszer. 

És magáénak vallja az a gondolatot, amit egyszer az egyik kedvenc üdülési helyünkön, a bikali Puchner birtokon olvastam. A kovácsműhely bejáratára kitűzve találtam:

Könnyebb valamit elsőre jól megcsinálni, mint utólag megmagyarázni, miért lett rossz!

Nem árt, ha tudják azok a kovácsmesterek, akik a versben szereplő lovakat is patkolják!

Szóval bármivel is foglalkozol, ne add alább! Ne elégedj meg a középszerűségnél!

Ha magadtól elfogadod a középszerű eredményeket, középszerű életnél fogsz kikötni!
Mert ahhoz, hogy az átlagnál jobb, minőségi életed legyen, minőségi munkahellyel, minőségi családdal, neked kell először azon a területen minőségi emberré, vagyis átlag feletti profivá lenni.

Legyél profi!

------------------------------------------------------------

Szeptember 11-én nyílt tréninget tartunk, méghozzá a kommunikáció területén. Bővebb információkért kattints IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://goodwillgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr5915018310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása